Korcula.NET | Astro HOME | Članstvo | Aktivnosti | Kontakt | Links

 

7. ožujka 2014. - Nismo uspili snimit comet ISON jer se raspa u susretu sa Suncem (vidi link)ali smo zato slikali drugi komet i nije loše.
Naš novi aparat opravdao je uloženo. Digital negar+tiv C/2013R1-Lovejoy, snimljen 13. prosinca 2013. U06:20 sati na lokaciji Luka - grad Korčula. Snimljeno aparatom Canon 60D a preko zrcalnog teleskopa Konus 200mm na EQ montaži. Snimili Mladen Favro i Đuro Čehovski.
20. kolovoza 2013 - Astroparty je organiziran za goste grada, kada su i Mjesec  i Saturn na jugu obzorja u blizini jedno drugom. Za promatranje je bilo potrebno pogasiti dio javne rasvjete, što smo učinili priko dana kad je najmanja gužva u gradu ali zato Sunce najjače. Skale -  i ajde jedan po jedan kandelabr po zvizdanu. Od 19 i 30 do 20 sati postavljali smo teleskope, Mesec je već bio vidljiv pa su neki provirivali kroz okular ne bili ga vidjeli. U 20 sati i 30 minuta trebalo je već počet iako je bilo najavljeno za 21 sat, a kad je počelo,  nismo se makli od teleskopa dok Mjesec i Saturn nisu zašli iza Fortece oko 22 sata i 20 minuta. Iznenađujuće je koliko mališana želi pogledati kroz teleskop i koliko znanja o nebu imaju! Kao i uvjek do sad i ovom malom aktivnošću obogatili smo turističku ponudu Grada, poboljšali njegov brend, upoznali mnoge nove prijatelje.


17. travnja 2013. - Astronomska udruga Korčula upriličila je promatranje Mjeseca novim teleskopom 150 mm tipa refraktor na školskom dvorištu područne škole  Lumbarda. U suradnji s učiteljicama, koje su učenike za ovo promatranje pripremile još ove zime tijekom redovite nastave, članovi udruge lako su djeci „približila“ Mjesec.
Pogled na zvjezdano nebo izazvao je veliko oduševljenje među učenicima i njihovim roditeljima. Ovim aktivnostima nastavljamo Malu školu astronomije u nižim razredima osnovnih škola na području općine Korčula.  

19. ožujka 2013 - Još jedan odlazak na brdo Hum iznad Vele Luke i prekrasna panorama svjevero-zapadnog horizonta uz komet Panstarrs. Foto (N.S.)

16. ožujka 2013. - Komet Panstarrs snimljen s brda Hum u Veloj Luci

 Komet Panstarrs pojavio se na sjevernoj polutci početkom ovog mjeseca kada je na udaljenosti od oko 50.000.000 km bio najbliže Suncu a to je i približna udaljenost  planeta Merkura od Sunca. Komet se nalazi nisko iznad horizonta u smjeru sjevero-zapada i može ga se opaziti malo udesno od mjesta gdje Sunce zalazi  u more, u vremenu od 45 minuta nakon zalaska.

Zbog loše vidljivosti i česte naoblake nije izrazito uočljiv , a i Mjesečeva svijetlost čini svoje. Može ga se uočiti  okom, a dvogledom se dobro vidi. Riječ je o kometu kojeg je Sunce privuklo svojom gravitacijom iz dalekog prostora izvan Sunčeva sustava, a njegova izdužena putanja govori da ga nećemo tako skoro opet vidjeti. Pripremajući se za opažanje,  obilazili smo otok u danima kada nije bilo kiše kako bi ustanovili poziciju zalaska Sunca.

Jedino mjesto za promatranje i pristupačno automobilom bilo je brdo Hum poviše Vele Luke. Pozicija je čista, nadmorske visine oko 300 m pa pogled puca sve do Italije. Prvi pokušaj opažanja bio je u ponedjeljak kad se naoblaka malo razišla, no zapad se postupno  zamračivao pa smo ostali bez fotke ali smo bar vidjeli di zapada Sunce.

Druga prilika bila je u subotu 16.03.2013, krenuli smo iz Korčule s tri auta naoružani teleskopima, kanoćalima, kapama i  rukavicama, fotoaparatima, sokovima i grickalicama, lampadinama.. jer treba tu svega imat ili si izvisi. Kako smo prolazili otok, temperatura je od ugodnih 12 stupnjeva polako  padala i na samom Humu bila oko nule.

Stigli smo oko 17 i 35 i  počeli pripremati opremu da budemo do 18 sati  spremni za akciju. Pogledom i kanoćalima smo pretraživali nebo, ali uzalud. Vrijeme je prolazilo... a onda smo se polako počeli pakirat uvjereni da je komet već u niskoj naoblaci koja je pokrivala niski dio horizonta, gdje se komet jedino može opaziti. I tada se začuo glas Petra: Eno ga tamo....di...na koju bandu...gore desno poviše maloga oblaka...je to je...Brzo smo sve opet sklopili i prin mraka i njegovog nestanka  napravili tri fotografije,  vjerojatno među prvima u Hrvatskoj.

Kako će komet  biti vidljiv samo za one koji imaju dobar pogled na zapad di sad Sunce zalazi, donili smo vam sliku da ga vidite. Vrime se opet pogošalo pa i ne znam hoćemo li ga više uspit pratit i moglo bi bit jedan put i adijo papa. Hvala vridnim astronomima i prijateljima  Željku, Siniši, Neni, Martinu, Peretu, Mladenu i  Đuri na velikoj voji i smrznutom trudu. (Ivan Sardelić)

 Okultacija Mjeseca i Jupitera 15.07.2012


Ovo je naše prvo promatranje okultacije Mjeseca i Jupitera jer ova pojava nije česta, zabilježili smo prije nekog vremena okultaciju Venere i Mjeseca koju možete pogledati na našim stranicama. Jedan teleskop smo postavili ispred naših prostorija u Gradu, a drugi na Golibicama (na putu prema Žrnovu) na prekrasnom vidikovcu gdje puca pogled na brdo poviše Orebića.

Pripreme su započele već u jedan sat po ponoći kada su mnogi već spali, a drugi ispijali pića po kafićima. U dva sata i četrdeset minuta iza Pelisca je izašao šiljasti vrh Mjeseca u posljednjoj fazi i onako obojan atmosferom koja je bila vlažna i maglovita izgledalo je kao da gledamo sa nekog drugog planeta neki drugi planet. Iako smo očekivali da se odmah pojavi i Jupiter s Mjesečeve lijeve strane nismo bili sigurni koliko će biti udaljen i na kojoj visini u odnosu na Mjesec. Za par minuta smo ga ugledali, a netom posli i njegove satelite dva udaljena s desne strane i  dva bliže s lijeve strane. Kako je Jupiter sada u opoziciji nasuprot zemlje tako je bio i mnogo manji i teže je bilo uočiti njegove pruge. Za pola sata očekivali smo prvi kontakt s Mjesečevim diskom, a onda se Mjesec sakrio Jupitera i nije ga bilo za sat vremena. U međuvremenu smo pogledali Andromedu, Vlašiće i nekoliko skupova, a uto se pojavila Venera koja  je kao i Mjesec bila u fazi  (u pola osvijetljena sunčevim svijetlom). Nebo je postajalo sve plavije jer zora je bila na pomolu. Najljepši trenutak izlaska Jupitera iza Mjeseca zbio se u  4sata i  10min ali dočekali su ga samo najuporniji asistent fotografije Mladen i umjetnički direktor Đuro. Ja sam bio na teleskopu u Gradu, a pomagao nam je naš najudaljeniji član iz Vele Luke Tino Žuvela sa suprugom koji je prije par dana stigao iz Engleske na kraći odmor u rodni zavičaj. Ivan Sardelić, predsjednik AUK  
6. lipnja 2012. - Tranzit Venere preko Sunca
Provjerena četvorka: Nikola, Krešo, Ivan i Đuro zabilježili su još jedan prijelaz Venere preko Sunca u ranim jutarnjim satima.Ovo je naš drugi tranzit, prvog smo promatrali u Dubrovniku na Stradunu 2004.
U četiri ure ujutro počele su pripreme dok još svi spidu, a izabrali smo misto isprid prostorija, u Pelavi mir, ispod vrtića kako bi se tko od sugrađana pridružio. Po mraku smo sve polako sastavili i čekali da grane Sunce i da otvori Šure za popit kavu. U 5 i 30 počelo je izlazit Sunce, bila je bonaca a uzbuđenje raslo. Evoga vikali smo ..a kroz teleskop ugledali Sunčev disk kako izlazi priko brda od Pelisca i na njemu nigdi po sredini crna mala točka. To je Venera.
U našim krajevima najavljeno je vidjeti ovaj prijelaz samo preko pola sunčeva diska. Aparat je škljocao snimak po snimak a počeli su stizati i kurjozni, bila je to lipa žena kaže da je Poljakinja što je činila u tu uru u štradi nisam shvati ali je pristala pogledat kroz teleskop i oduševila se. Uto su stigla tri čovika s Jadrolinijine pruge onako u uniformi bili su u điru pa drugi i treči i tako stalno niko sve do 6 i po kad je na Suncu pofalilo bokun sjaja. Venera je polalo izlazila sa sjajnog Sunčevog diska a nas je čapala manija slikavat lastavice i galebe što su slučajno preljetali kroz vidno polje teleskopa. Zadovoljmi i umorni pošli smo doma a vama pokazujemo što smo slikali.(AuK, Šore, fotografije: Đuro Čehovski)

 
23. listopada - Astronomi iz Češke na Korčuli
Astronomska udruga Korčula je ovog ljeta uspostavila dobre prijateljske odnose sa astronomima iz Češke koji su kod nas boravili tjedan dana i svojom opremom snimali zviježđa južnog neba.
U kamp kućici teškoj 3,5 tone smjestilo se nekoliko velikih teleskopa i dosta opreme za snimanje. Izmjenili smo iskustva rada društava i dogovorili nove sustrete kod nas na Korčuli gdje su, kako oni kažu fenomenalni uvjeti za bavljenje astronomijom jer još uvijek nije prisutno svjetlosno zagađenje kao u ostalim djelovima Europe. (I. Sardelić)
7. veljače 2011. - Mali sat astronomije u Astronomskom društvu Korčula
U planirani posjet našem društvu stigli su učenici petih razreda Osnovne škole Petra Kanavelića u pratnji učitelja zemljopisa Jurice Čupića kako bi utažili želju za mnogobrojnim pitanjima o Sunčevom sustavu koja im se nameću u redovitoj nastavi. Uz predavanje o radu našeg društva i objašnjenja zašto je ...kako je ..i koliko je.. upriličili smo za njih i promatranje neba teleskopima, čime su učenici bili oduševljeni. Dogovorili smo i nove satove male astronomije s onima koji pokažu najviše zanimanja i znanja. (Ivan Sardelić)

 

Pomrčina Sunca (Solar eclipse) 04.01.2011 iz Korčule - Fotografije Đuro Čehovski

.. evo i smrznuta ekipa.

Ono što nama treba drugi već imaju......

14.11.2010. | 10:28 SLOBODNA DALMACIJA Metkoviću ekološka javna rasvjeta
Djelatnici tvrtke „Unelpo“ na širem području grada Metkovića stare natrijeve ulične svjetiljke zamijenili su novom ekološkom rasvjetom. Riječ je o drugoj fazi prelaska na ekološku javnu rasvjetu koja je već postavljena u središtu grada. Nove svjetiljke potpuno su ekološke jer svijetle samo prema dolje, budući ne svijetle bočno i tako ne uzrokuju takozvano svjetlosno zagađenje. Osim toga, imaju i ugrađen sklop, koji nakon 23 sata postupno smanjuje jačinu svjetla pa se tako ostvaruju značajne uštede u potrošnji.

15. listopada 2010. – Skupština Hrvatskog astronomskog saveza

Radna skupština Hrvatskog astronomskog saveza održana je u Malom Lošinju 9. listopada 2010. Na njoj su sudjelovali i članovi Astronomskog društva Korčula Mladen Favro, Ivan Sardelić i Đuro Čehovski. Od ostalih društava bili su nazočni Zadrani, Puljani Riječani, društva iz Slavonskog Brod i Koprivnica i domaćini iz Malog Lošinja. Na Skupštini je tajnik Dorijan Božičević iznio dosadašnje aktivnosti HAS-a i planove u narednom periodu. (Zapisnik sa Skupštine objavit ćemo čim ga dobijemo). Mi iz Korčule zatražili smo od tajnika što žurnije otvaranje internet stranica na kojima bi amateri mogli najbrže i najtočnije doznati podatke o aktualnim događanjima i objavljivati vlastite aktivnosti. Tom prilikom osnovana je i Udruga“ Naše nebo“ s ciljem pokretanja zaštite noćnog neba od prevelike emisije svijetlosti u Hrvatskoj. Predviđa se da ćemo tako zajedno sa Slovencima lakše do sredstava iz EU za programe zamjene postojeće rasvjete ekološkom. Navečer je u centru Lošinja upriličeno promatranje Jupitera za građanstvo za koju smo priliku donijeli naš teleskop iz Korčule. (I.S.)
18. siječnja. 2010 (Korčula) - Održana skupština Društva
18. siječnja održana je Izborna skupština Udruge na kojoj je potvrđen mandat svim tijelima Skupštine za još jedno dvogodišnje razdoblje. Skupština je donijela odluku kojom Udruga stupa u novoosnovani Hrvatski astronomski savez. Savez je osnovan 18.prosinca 2009. u Malom Lošinju kao posljedica ne funkcioniranja dosadašnjeg. Udruge osnivačice saveza su: Astronomsko društvo"Leo Brenner" -Mali Lošinj, Akademsko astronomsko društvo Rijeka, Astronomsko društvo Višnjan, astronomsko društvo Korenica, Astronomsko-astronautičko društvo Zadar. Za predsjednika je izabran dr. sc. Željko Andreić, dopredsjednika Korado Korlević, prof., za tajnika Dorian Božičević, mag. teol. i za još dva člana Izvršnog odbora Ivo Dijan i Vedran Adamec.
Osnivanje Hrvatskog astronomskog saveza kao nacionalnog saveza na području astronomije i astronomiji srodnih znanosti je kruna rada i suradnje astronomskih društava u Međunarodnoj godini astronomije koja se bliži kraju. Savez je osnovan u svrhu unaprjeđenja suradnje među astronomskim društvima u RH, ali i drugih organizacija koje ostvaruju programe na području astronomije, a poglavito radi poboljšanja suradnje sa institucijama obrazovnog sustava u svrhu unaprjeđenja nastavnih i izvannastavnih aktivnosti iz astronomije za djecu i mladež.
15. siječnja 2010 (Korčula) - Djelomična pomrčina Sunca u četiri slike

Kako je najavljeno da će bit u samu zoru odbacili smo mogućnost gledanja iz grada Korčule i u 6 i 30 krenuli autima Defora (na Bile Glavice). Pozicija je super jer se vidi cili južni horizont, a naoblake je bilo prst iznad Mlita di smo i očekivali izlazak Sunca. U 7 i 10 smo bili spremni dva teleskopa i digi aparati s filterima. Ništa ni puhalo a dole u vali su ribari vadili jutarnji ulov. Evoga izlazi čulo se, prsti smrznuti.. i škljocanje aparata. Sunce je jajasto od arije a slike su možda malo mutne od naoblake ali isplatilo se.

Za sve vas.....Kešo, Đuro i Šore.

26. listopada 2009. - Astronomi pričali pod zvijezdama

Kako je bilo oblačno akciju Čitajmo pod zvijezdama, koju u sklopu Mjeseca hrvatske knjige organizira Gradska knjižnica Ivan Vidali,  proveli smo u atriju kina Liburna gdje smo pripremili za posjetitelje video projekciju filmova o istraživanju Svemira i izložbu plakata o istom, a naši članovi su objašnjavali kako se upotrebljava teleskop. Sve ovo popratilo je čitanje lokalnih pisaca i mladih ....

12. kolovoza 2009. - Astroparty
Astroparty održan na Rampadi u noći punog Miseca i konjukcije sa Jupiterom pokazao se opet kao pun pogodak i dodatak litnjoj kurjozitadi naših gostiju. Iako smo najavili početak u 21 i 30 vajalo je počet već u 20 sati jer su promatrači nahrupili i bili nestrpljivi. Na tri teleskopa konstantno je bio red od oko tri metra do iza ponoći. O onome što gledaju promatrači su mogli slušati sa naših zvučnika koji su bili postavljeni ispred teleskopa. Inspiraciju za ovu akciju pronašli smo u obilježavanju Međunarodne godine astronomije. Večer je bila predivna, oprema je radila zadovoljavajuće a svoj trud uložili su Robert Fabris, Ivan Grbin, Žarko Klisura (potpora) i Nikola Leleković, Đuro Čehovski, Ivan Sardelić i Mladen Favro (na teleskopima). (Foto Neno kosović)
23. ožujka 2009. - Korado Korlević - Tjedan astronomije

korado001.jpg (24654 bytes)korado004.jpg (21790 bytes)

korado002.jpg (20011 bytes)korado003.jpg (18979 bytes)

korado005.jpg (19871 bytes)korado006.jpg (18224 bytes)

korado007.jpg (16631 bytes)

Tijekom četiri dana boravka na Korčuli i u dolini Neretve, Korado Korlević održao je šest predavanja, govorio na sedam radio postaja, a slušalo ga je oko 700 učenika. U svojim predavanjima u povodu Međunarodne godine astronomije izlagao je o novom pogledu astronoma na Sunčev sustav koji nije samo Sunce i poznati planeti (od nedavno bez Plutona) već bezbroj tijela ili otoka raznih veličina i sastava, pa je tim pogledom naš sustav u velikoj mjeri neistražen i mnogo, mnogo veći no što smo ga zamišljali. U svojim predavanjima isticao je potragu za novim planetima u bližem i daljem svemiru kao i na sve užurbaniju pripremu za odbranu Zemlje od prijetnje koja nam stiže iz svemira 2029. godine. Otvorio je i izložbu fotografija „Svemirske vedute" u Gradskom muzeju Korčula. Uz radne aktivnosti, našeg gosta proveli smo uz vodiča kroz Lušku Velu spilu, Arheološki muzej Narona u Vidu, Ornitološku zbirku u Metkoviću, te objekt buduće Zvjezdarnice na Sv. Stažu, a u slobodno vrijeme Korado je čeprkao po kokima iza Postrane u predjelu Kremenica tražeći žuti kamen koji iskri kad se kopa zemlja kako bi njegovi eksperimentalni arheolozi u Višnjanu mogli izrađivati oruđe na način prapovijesnih ljudi. (IS)

25. veljače 2009 - Novi komet na zimskom nebu!
200902_komet.jpg (17780 bytes) 200902_komet1.jpg (24404 bytes)

Sinoć, od 9 uri do ponoći na lunbarajskoj pržini korčulanski astronomi su uz pomoć zrcalnog teleskopa 200 mm i digitalnog fotoaparata Canon EOS 400D uhvatili najatraktivniji objekt ovih dana na noćnom nebu - komet Lulin. Komet je otkrio mladić iz Kine, Quanzhi Ye prije godinu i po dana kao devetnaestogodišnji student meteorologije na Sveučilištu Sun Yat - Sen pretražujući fotografije koje je snimio tajvanski astronom Chi Sheng Lin u opservatoriju Lulin, a 24. ovog mjeseca približio se Zemlji na udaljenost od svega 61 milijun kilometara što je pridonijelo da ga vidimo kao izrazito sjajni objekt.
Sada se već kreće nebom brzo i nalazi se iznad Saturna u zviježđu Lava na jugoistoku neba i može se promatrati i dvogledom a uoči se kao maglica. Specifičan je jer se kreće ravninom ekliptike kojom putuju svi planeti, ali u suprotnom smjeru! Ovu sjajnu sliku (vrijeme ekspozicije 62 s otvor blende f/5 ISO 1600) napravio je Đuro Čehovski uz asistenciju Mladena Favra i Ivana Sardelića, a bilo je sad ili nikad odnosno za više od tisuću godina, kada bi se po proračunima astronoma opet trebao vratiti u naš sustav.(I.S)

2. prosinca 2008.   - Okultacija Mjeseca i Venere
okultacija1.jpg (3834 bytes)okultacija2.jpg (8325 bytes)
U 16:30 krenuli smo automobilima prema Defora gledajući već na nebu u pravcu jugo-zapada mlad Mjesec i Veneru s live strane, već nas je uhvatila panika hoćemo li stići na vrijeme, razvedravalo se pa smo bili ushićeni. Kad smo stigli Defora, tražili smo pogodno mjesto gdje se vidi horizont a i zaklonište od vjetra. Idealno je mjesto bilo raskršće put Bilih glavica. Tu smo se parkirali i već se nekoliko auti zaustavilo pitat nas što će se dogodit. Naši sumještani strpljivo su čekali da postavimo teleskop kako bi povirili kroz njega na Misec. Imali smo još oko 15 minuta za pripremit fotoaparat i teleskop za snimanje. U jednom trenutku promaknuo nam je prolaz aviona preko Mjeseca. To bi bila luda fotografija, ali nismo je uspili snimit.
okultacija4.jpg (8369 bytes)okultacija5.jpg (10643 bytes)
U 17:15 sve je spremno, no stiže skupina oblaka, svi smo razočarani. Petnaest minuta iščekivanja hoćemo li ipak snimiti početak, zovemo Istru (Zlatko), Zagreb (Ante, zvjezdarnica) i Split (Tomo, Mosor) i provjeravamo kako je tamo. U 17:28 pojavila se rupa među oblacima - oduševljenje! Upravo tada Mjesec počinje pokrivati Veneru. Foto aparat okida svakih 15 sekundi - uspjeli smo. Sljedećih sat vremena, dok je Venera bila iza Mjeseca i nedostupna oku, probavali smo kako bi mogli dobit još bolju fotografiju, a nebo se očistilo, daleko od idealnog ali bez oblaka. Provjeravamo - u ostatku zemlje tada se naoblačilo. U 18:18 pojavljuje se bljesak na južnom dijelu Mjesečeva diska, čudesno kao da netko pali ogromnu vatru na Mjesecu. Venera se pojavljuje, opet se čuje škljocanje. Nakon dva sata pomalo smo promrzili ali što može pokvariti naš uspjeh. Đuro žuri na prove zbora. Skupljan opremu, susrećemo ljude, svi pričaju o ovomu, svi su se obadali da se nešto neuobičajno zbivalo na nebu. (Ivan Sardelić, foto: Đuro Čehovski)
19. rujna (Korčula) 2008. - Novi prostor

Poglavarstvo Grada Korčule dodjelilo je Udruzi na korištenje u vremenu od pet godina objekat na brdu Sveti staš iznad Žrnova za izradu zvjezdarnice. Uz našu Udrugu prostor će koristiti Radio klub Korčula i Udruga lovaca iz Žrnova.
31. kolovoza (Korčula) - Posjet Lastovu
200808_lastovo.jpg (17702 bytes)
U petak smo posjetili Lastovo (Kešo, Nikola i Ivan) i na uzvisini bivšeg vojnog heliodroma od 22.30 do 3.30 idućeg dana promartali nebo južne Dalmacije zajedno s astronomima iz Europe koji su na ovom našem otoku održali prvi međunarodni susret za očuvanje tamnog neba. Organizatori kampa su Andrej Mohar iz udruge Tamno nebo Slovenije i Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan, a cilj susreta je ustanoviti stvarno stanje svjetlosne zagađenosti i odrediti aktivnosti za rješavanje istog. Problem svjetlosnog zagađenja, koji sve više okupira Europljane, složeniji je no što na prvi pogled može izgledati. (više iz emisije Radio Korčule - mp3 file)
16. kolovoza 2008. - Promatranje djelomične pomrčine Mjeseca (Photo: Marjan Puhovski)
200808_mjesec.jpg (9779 bytes)

200808_mjesecpomrcina.jpg (22828 bytes)

Za promatranje ove pomrčine planirali smo veliku projekciju na platno 4x4m koje bi postavili na zid poviše apoteke no krojač koji je trebao sašit platno bi je u konobi podignut damižanu od vina i puka mu je mišić pa je završi u bolnici. Uz tri teleskopa napravili smo projekciju na malo platno koje je izdržalo samo pola večeri na palmi zbog jakog maestrala.
Šušur je bio nezapanćen od 21 do iza ponoća nismo se makli od teleskopa i cili grad je govori o Misecu i onome što se događa. Mjesec je uglavnom bio sivo obojan vidljivost dobra, a Đuro je napravi cili niz slika svojim aparatom preko novog teleskopa koji ima praćenje ali ujutro je već otplovi za Palagružu pa ćemo ih objavit posli. U tijeku promatranja doša nam je i Ante Radonić što nas je još više motiviralo da izdržimo sva pitanja i priče kojima su nam mnogobrojni posjetitelji punili glavu. Bilo je tu astronoma amatera iz Slavonije, jedan znanstvenik iz Belgije koji radi na projektima svemirskih sondi, Talijana, Novozelanđana . . . . ..hvala Nikoli, Mladenu, Đuru, Ivanu, Luki, Marjanu i Kešotovom prijatelju iz kontinentalne Hrvatske koji nas je zabavlja cilo vrime. (IS)

1. kolovoza 2008. - Pomrčina Sunca promatrana iz Korčule
Puni sat vremena uz dva teleskopa isprid ulaza u Stari grad promatrali smo ovu za nas malu pomrčinu ali ipak interesantunu. Mjesec je u 11 i 30 zagrizao Sunčev disk koliko je bilo i predviđeno a u narednih 20 minuta je klizio po obolu Sunčeva diska i oko 12 i 15 polako nestajao s njega.
Ovaj put smo imali nešto gušči filter pa nismo vidjeli pjege ali se zato lijepo vidjela neravna površina Mjeseca. Shvatili smo isto tako da drugi put treba na plakatu napisat strancima da je free jer su nas s nevjericom gledali kad smo ih pozivali do teleskopa. (IS, photo: Nenad Kosović)
12. srpnja 2008. (Korčula) - Astro večer u gradu
Prva ovoljetna aktivnost Astronomske druge pokazala se pun pogodak u ostvarivanju zanimljive večeri ponuđene našim turistima. Bilo ih je odasvud, od Novog Zelanda do Švedske i svi su strpljivo čekali u redu kako bi mogli vidjeti ono što zbog svjetlosnog zagađenja ne mogu vidjeti u svojim gradovima. S nevjericom su se čudili kako ne moraju ništa platiti i s osmjehom nam zahvaljivali na ponuđenom doživljaju. Mi smo im uz pomoć naša četiri teleskopa pokazivali ono što je u uvjetima gradskog svijetla moguće, planet Saturn, Zemljin prirodni satelit Mjesec te najveći i najsjajniji planet u ovom trenutku, Jupiter, uz kojeg su vidjeli i njegove satelite.
Promatranje je bilo najavljeno za 21 sat ali kako je publika bila nestrpljiva već u 20 i 30 minuta smo započeli raditi s još nesastavljenom opremom. U 23 sata i 30 minuta već smo bili svi umorni i željni otići doma jer vremena za odmor nije bilo ni trenutka a novi promatrači su i dalje stizali. Ovu akciju realizirali su sljedeći članovi Udruge: Nikola Leleković, Mladen Favro, Luka Sardelić, Đuro Čehovski i Ivan Sardelić. U tijeku sezone planiramo još tri promatranja, 1. kolovoza 6% pomrčinu Sunca, djelomičnu pomrčinu Mjeseca 18. kolovoza i jednu projekciju Mjeseca na ogromnom platnu u centru Grada. O svemu više neposredno prije navedenih aktivnosti na web stranicama …. (IS)
22. travnja 2008. (Korčula) - Noć astronoma
Nakon dva odgađanja zbog lošeg vremena, u nediju 21. travnja obilježena je Noć uličnih astronoma. Okupili smo se na Rampadi, najprometnijem mjestu u Starom gradu i postavili svoj novi teleskop Celestron 152mm. Za rad ovim teleskopom, zbog njegove montaže, potrebno je postolje dobro izlivelirati, a zatim dovesti os teleskopa točno na sjevernjaču. Slijedi postupak poravnavanja cijevi i nišana pa balansiranje cijevi i utega. Teleskop ima svoje motore za pokretanje koji se napajaju 12 V akumulatorom. Novi korak u pripremi za korištenje teleskopa je njegova orijentacija u prostoru koja se može izvršiti u tri postupka a) uz pomoć dvije zvijezde, b) pomoću jednog nebeskog tijela našeg sustava i c) brza orijentacija. Kako je bilo sumaglice i pun Mjesec, nije se vidjelo mnogo zvijezda pa smo se odlučili za način b)- uz planet Saturn. U tipkovnici se odabere postupak, unese pozicija, lokalno vrijeme i točka po kojoj želimo orijentirati teleskop.
Kad smo ove podatke postavili pritisne se enter i teleskop uključuje svoje motore i okreće se u približnom smjeru točke koju smo odabrali, pa se zatim navođenjem cijev donese u točan položaj. Postupak je završen potvrdom u tipkovnici. Posjetitelji su već bili spremni za promatranje pa smo im prepustili teleskop kako bi promatrali Saturn najprije uz povećanje od 60 x a zatim uz barlow leću duplo. Bilo je tu i stranaca koji su noću šetali gradom, a sve su popratili kamerama Neno Kosović i Siniša Padovan. Ovo je drugi put da naša Udruga sudjeluje u obilježavanju Noći uličnih astronoma u koju su se uključile mnoge udruge i pojedinci iz cijelog svijeta tako što iznesu svoje teleskope na ulice i trgove svojih gradova i tako svemir učine dostupnijim svim građanima što je i bila osnovna ideja Johna Dobsona u čiju čast se organiziraju ove manifestacije.
20. ožujka 2008. - Novi teleskop
200803_noviteleskop.jpg (18432 bytes)
Stigao novi teleskop 152mm Celestron tip refraktor s mogućnošću elektroničkog traženja nebeskih objekata. Novi teleskop će biti prikazan javnosti 12. travnja na zapadnoj rivi u Korčuli u Noći uličnih astronoma.
21. veljače 2008. - Potpuna pomrčina Mjeseca snimljena teleskopom Astro udruge.
7. srpnja - Susret s astronomima iz Poljske
Početkom srpnja susreli smo se u Korčuli s poljskim astronomima amaterima koji su ljetovali na Pelješcu. Na odmor su ponijeli i svoj solarni teleskop pa smo prvi put u životu imali priliku vidjeti Sunce u drugom spektru svjetla. Za njih smo organizirali obilazak grada, večeru i zajedničko promatranje na Forteci od 21 do 23 sata kada smo ih ispratili na trajekt za Orebić. Na ovom zajedničkom promatranju napravili su lipih fotografija južnog neba Dalmacije kojeg iz svojih krajeva ne vide (www.ptma-gliwice.astronomia.pl, http://www.teleskopy.net/index.php?idg=galeria&katalog=Chorwacja). Oduševljenje gostiju je bilo toliko da su nam već iskazali želju da za njihove sunarodnjake organiziramo astronomski kamp. U druženju s gostima doznali smo kako je njihova udruga organizirana istovjetno kao naša i kako imamo sličnih programa i aktivnosti.
19. svibnja (Korčula) - Noć uličnih astronoma
Premda je prognoza bila nepovoljna sve se je oko osan i po smirilo, pala je bonaca. Na nebu je zasjala Venera a desno od nje mlad Misec. Obukli smo svoje nove majice s amblemom i postavili teleskope, kad eto ti prvih znatiželjnika. Bili su to gosti iz Njemačke stariji par ne vjeruju sebi da prvi put u životu vide Saturn u živo. Malo po malo skupili smo se a dolazili su i novi promatrači. Vidjeli smo lipo i Veneru i to osvijetljenu ko misec u pola. Iako je tu večer igrala kazališna predstava u kinu i Smiljana ponovo otvorila butigu Cukarin, a i Hajduk je igra na televiziji mi smo imali društvo uz teleskope. Ovu večer Uličnih astronoma proslavili su: Nikola, Mladen, Đuro, Ivan. G, Kiš i Ivan. S.
4. ožujka 2007. (Korčula) - Pomrčina

Unatoč poluoblačnom vremenu članovi astronomske udruge iz Korčule su sinoć s prostora Plokate u gradu svoj teleskop uperili prema Mjesecu i snimili ove fotografije: prvu u 22:45 i posljednju u 23:45 sati. (IS) --> Pogledati slike
5. veljače 2007. (Vela Luka) - Još jedna astronomska sekcija na Korčuli
Srednja škola Vela Luka nabavila je je za potrebe astronomske sekcije u osnivanju u Veloj Luci teleskop s zrcalom od 200 mm. Tijekom siječnja i veljače ove godine članovi Astronomske udruge Korčula boravili su u Veloj Luci kako bi obučili mlade astronome ove sekcije za rad teleskopom. Tako sada pored udruge u Korčuli djeluju još dvije sekcije i to pri Srednjoj školi Blato i Srednjoj školi Vela Luka. (IS)
Komet12. siječnja 2007. – Komet Mc Naught

Komet Mc Naught kojeg smo ovih dana mogli pratiti i golim okom pola sata nakon zalaska Sunca otkriven je u kolovozu 2006., i o njemu imamo malo podataka. Zna se zasigurno po njegovoj paraboličnoj putanji da se više nikad neće vratiti u blizini Zemlje. Na našoj sjevernoj polutci Zemlje moći će ga se vidjeti do danas, a potom na južnoj polutci našeg planeta. Fotografije su napravljene digitalnim aparatom uz povećanje teleskopa od x40 na južnoj strani otoka Korčule (Defora). (IS)

200609_mosor2.jpg (5160 bytes)Mosor, Zvjezdano selo, 15. - 17. rujna 2006.
Susret astronoma Jadrana pridonio je još boljem poznavanju aktivnosti udruga i društava od Višnjana do Korčule čiji su se članovi okupili u zvjezdarnici Mosor smještenoj nedaleko Splita, na nadmorskoj visini od 700 m. Uz predstavljanje planova na polju astronomije od strane udruga pokrenuta je inicjativa astronoma Malog Lošinja i Zadra za osnivanje novog Astronomskog saveza jer postojeći ne zadovoljava potrebe svih članova, a potreba za izmjenom iskustava i saznanja sve je veća pa makar bila objedinjena na zajedničkim internet stranicama. Na zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor nedavno je postavljana i druga, veća, šest metarska kupola u kojoj je smješten automatizirani teleskop promjera 400 mm koji daje čarobnu sliku u što smo se i sami uvjerili. Nakon prezentacije svojih aktivnosti ostalim sudionicima ovog susreta domaćinima smo poklonili fotografiju Mjeseca napravljenu uz pomoć našeg teleskopa autora Đure Čehovskog. (IS)
5. rujna 2006. (Ploče) - Zaprašeni Korčulani
U centru Ploča na rivi, s dva teleskopa, Astronomska udruga Korčula organizirala je promatranje Jupitera i Mjeseca. U sumrak je sve bilo spremno kako bi Pločani uz pomoć teleskopa i na platnu preko projektora gledali nebo, tada smo shvatili da smo trebali obuć duge rukave i gaće jer su nas komarci doslovno izluđivali. Odjednom, iza obližnjih kuća ugledali smo na zaprepaštenje gust dim....o Bože još i požar? pomislih kad ono kažu djeca oko nas - to će sad polatit komarce. I stvarno- malo bijelo vozilo s dugim repom dima učinilo je nekoliko đireva po gradu i sve nakadilo. Naš dolazak u Ploče pokazao se punim pogotkom, što su nam potvrdila ozarena lica mještana i mnoga pitanja o svemu što ih zanima o beskrajnom prostranstvu koje nas okružuje. Astroparty Ploče realizirali su iz korčulanske Udruge Mladen, Nikola, Luka i Ivan.
Realizaciju ovog posjeta omogućila je Zajednica za tehničku kulturu Dubrovačko-neretvanske županije, a medijski pokrovitelj je Radio Ploče, uz posebnu zahvalnost novinaru Jasminu Brajloviću.
21. travnja 2006. - Astro udruga na Koločepu
Bilo je oblačno, u srijedu 19. travnja, kada smo trebali otputovat na Koločep na dogovoren uskršnji susret s djecom županima i županicama i njihovim roditeljima iz cijele Hrvatske, pa smo ujutro odgodili odlazak. Ali u podne zove nas organizator i kaže nam kako naš priznati i veseli meterolog Vakula koji je na otoku tvrdi da će se vrijeme poboljšati. U dva sata smo se pripremili i u u 15 sati krenuli na put prema Dubrovniku, gdje nas je u 20 sati čekala veza za Kalamotu. Nebo se još ni bilo razvedrilo i mislili smo biti će to samo izlet i govorili e moj Zorane.
Vozili se brodom 20 minuta i kako smo bili u potpalublju primjetili smo kroz okno da smo stigli ali kaže netko od nas nema priše neka svi izađu pa će mo mi na miru, kad tamo brod poče šijat i dilit se od rive. Trč brzo gore evo nas mi se trebamo iskrcat nosimo teleskop i opremu zvoni mobitel u žepu, sigurno zvoe organizator di smo i tako brod se za nas vrati na rivu jer poslje Koločepa mora još na Lopud i Šipan. Nismo imali puno vrimena jer je već bilo devet manje kvarat a dica su već čekala na teniskom igralištu poviše hotela. Trebalo je nosit sve naruke priko skalini jedno dvanaest minuti. Kad smo stigli gore počeli smo montirat teleskope i obadali se da nema noga od jednoga a dica oko nas pitaju, gledaju kad će počet, oni cili dan imaju aktivnosti i oni najmlađi već su bili umorni. Malo smo bili nervozni jer niko ni čini red ali kad se počelo gledat sve se počelo odvijati u ozračju uzbuđenja gledanja nebeskih tijela. Nije bilo mnogo izbora pa se gledalo Saturn i Jupiter ali su mališani i njihovi roditelji bili zadovoljni. Veliku pomoć pružio nam vrhunski hrvatski astronom Korado Korlević okupljenoj djeci pokazujući laserom zviježđa. On je je taj dan boravio na otoku i održao nekoliko predavanja. Nas je pak obuzeo lipi osjećaj da smo među najpoznatijim hrvatskim profesijonalcima poput meterologa Vakule, voditelja Kopljara, majstora crtanog filma Joška Marušića, komentatora Bože Sušeca i mnogih drugih sudjelovali u ovom projektu Otoka znanja. (IS)
29. ožujka 2006. - Pomrčina Sunca u 4 faze
Ovako su Korčulani vidjeli djelomičnu površinu Sunca.
Snimio Ivan Sardelić uz pomoć teleskopa Astronomske udruge Korčula. (Klikni za veliku sliku)
11:43 12:03 12:26 12:46
28. ožujka - Kad je mogao Eratosten mogu i Korčulani (1)
Rezultati mjerenja polumjera Zemlje u suradnji Astronomske udruge Korčula i Astronomskog društva Koprivnica. pdf dokument
12. veljače - Kad je mogao Eratosten mogu i Korčulani
Točan opseg Zemlje prvi je put izmjeren još u 3. stoljeću prije nove ere. To je učinio grčki filozof, geograf, matematičar i astronom Eratosten, jedan od ravnatelja velike Aleksandrijske biblioteke. U jednom dokumentu pročitao je kako u jednom južno egipatskom mjestu na dan ljetnog solsticija, 21. lipnja, štap zaboden okomito u zemlju točno u podne - ne baca nikakvu sjenu. Bio je iznenađen, jer je štap u isto vrijeme zaboden kilometrima dalje, u Aleksandriji, bacao sjenu! To ga je navelo na zaključak da je površina Zemlje zakrivljena, a ne ravna.

Za ponavljanje davnog Eratostenovog mjerenja Zemlje potrebna su dva promatrača koji će istog dana u isto vrijeme mjeriti dužinu sjene štapa odnosno kut pod kojim padaju sunčeve zrake pod uvjetom da su promarači približno na istom meridijanu i udaljeni jedan od drugoga nekoliko geografskih stupnjeva.

Kako su Korčula i Koprivnica na približnom meridijanu, bio je to dobar povod na naše dvije udruge provedu ovo mjerenje. Ukupno će se tijekom veljače i ožujka izvršiti 5 mjerena sunčeve sjene uz pomoć štapa i isto toliko mjerenja kuta visine sjevernjače. Na osnovu dobivenih podataka mjerenja iz razlike kutova izračunat će se opseg, odnosno polumjer Zemlje.

200602_mjerenje.jpg (9333 bytes)

Mjerenja u Korčuli izvest će učenici sedmog razreda OŠ Petra Kanavelića Luka Sardelić i Hrvoje Kapelina, članovi Astronomske udruge Korčula, a mjerenje u Koprivnici Dominik Gašparić, 7. r. i Dejan Pevač , učenik gimnazije Fran Galović. Rezultate mjerenja moći ćete naći tijekom travnja na stranicama Astronomske udruge Korčula.

7. veljače (Blato) - Blaćani u potrazi za zvizdama
Članovi Astronomske Udruge Korčula sinoć su na poziv ravnatelja Srednje škole Blato Nenada Šeparovića Skendera pomagali pri montiranju i demonstraciji rada s prvim teleskopom na zapadnoj bandi otoka Korčule. Okupljeni učenici, članovi astronomske sekcije srednje škole, tako su prvi put na sveopće zadovoljstvo, iako po vrlo hladnom vremenu, promatrali blajsko nebo. Uz teleskop marke Celestron zrcala 200 mm, škola im je kupila i posebnu kameru za snimanje neba. Sekciju mladih astronoma u Blatu vodit će mlada profesorica fizike Ivana Biško, a kako nam je rekao ravnatelj srednje škole Nenad Šeparović, uskoro će biti osiguran i poseban prostor za njihov rad. Treba na kraju poput Galilea radosno zaključiti - "Ipak se kreće!" Ovim događajem ova specifična znanost dobiva sve više poklonika. Na području od Splita do najjužnije točke lijepe naše djeluje samo Astronomska Udruga Korčula i sada nova sekcija astronoma Srednje škole Blato. (IS)
Ivan Sardelić i Marino9. studeni - članak objavljen u Glasu Istre
ASTRONOMSKO DRUŠTVO VIDULINI IZ KANFANARA S KORČULANIMA PODIJELILO SVOJA ZNANJA I ISKUSTVA
Zajedno u zaštiti zvjezdanog noćnog neba ... Marino Tumpić zainteresiranim je Korčulanima približio današnje stanje u Istri te zalaganja istarskih astronoma da se točke svjetlosnog zagađenja saniraju i neekološka rasvjetna tijela zamijene ekološkom rasvjetom.
Proteklog je vikenda u Korčuli, u organizaciji tamošnje Astronomske udruge i pod pokroviteljstvom Grada Korčule, održana serija edukativno-ekoloških predavanja posvećenih svjetlosnom zagađenju. Susreti su organizirani s ciljem informiranja javnosti o problemu s kojim se danas susreću sve razvijene zemlje svijeta pa tako i Hrvatska, a riječ je o nekontroliranom rasipanju električne energije i svjetlosti čime mijenjamo noćni izgled neba.
Marino Tumpić, predsjednik Astronomske udruge Vidulini iz Kanfanara, o istarskim iskustvima u vezi problema svjetlosnog zagađenja govorio je na multimedijalnoj prezentaciji u prepunoj dvorani kina »Liburna«. Tumpić je zainteresiranim Korčulanima približio današnje stanje u Istri te zalaganja istarskih astronoma da se točke svjetlosnog zagađenja saniraju i neekološka rasvjetna tijela zamijene ekološkom rasvjetom.
Za Korčulu je rekao da je, unatoč dominantnoj neadekvatnoj rasvjeti koja većinu energije rasipa beskorisno u nebo, još uvijek prostor odakle se može nesmetano promatrati tisuće zvijezda za razliku od većine teritorija na području Hrvatske. Pohvalio je inicijativu Grada Korčule da se postojeća rasvjeta u starom gradu zamijeni novom prema europskim ekološkim standardima. Korčulanski gradonačelnik Mirko Duhović podržao je ovakva nastojanja, te rekao da će Korčula i uz pomoć ovakvih događanja sačuvati zvjezdano noćno nebo.
Također je predstavljen i projekt »Istra, tamo gdje se vide zvijezde«, te kao model ponuđen Korčulanima. Donatori ovih događanja bili su Hrvatska zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Gradski muzej Korčula. Više informacija o svjetlosnom zagađenju dostupno je na www.lightpollution.org.
Marino6. listopada 2005. - Predavanje o svjetlosnom zagađenju
U subotu 05. listopada u kino sali Liburna multimedijalno predavanje pod nazivom"Svjetlosno zagađenje" održao je Marino Tumpić iz Vodnjana. Govoreči o našem području ustvrdio je kako imamo rtelativno sačuvano noćno nebo, a uz izmjenu postojeće neadekvatne javne resvjete naš turistički proizvod mogli bi obogatiti sintagmom "Ljetujte u Korčuli gdje se juš uvjek vide zvijezde". Po završetku predavanja za sve posjetitelje organiziran je i prigodni domjenak na kojem je uz razgovor posjetitelja i gosta iz Istre gradonačelnik Korčule Mirko Duhović ispred pokrovitelja ovog predavanja Gradskog poglavarstva uručio Marinu Statut grada i otoka Korčule. (IS)
30. kolovoza 2005. - Susret astronoma u Korenici
200510_astrosusret.jpg (24630 bytes)
Od 12. do 14. kolovoza 2005. članovi Udruge sudjelovali su na Astronomskom susretu Perzeidi 2005. u Korenici. U okviru programa tih dana sudjelovali smo u radionicama brušenju stakala za izradu teleskopa (voditelji- Berislav Baračun i Stipe Vladova) i stručnim predavabjima o promatranju perzeida (predavači - Zlatko Ciganj i Nikola Biliškov). Bili smo smješteni u privatnim kućama i dobili smo pun konfor na čemu zahvaljujemo AD Korenica. Za promatranje nije bilo sriće jer je bilo oblačno i hladno ali nije bilo dosadno, upravo tih dana izgubili su se dva mađarska sportska aviona u nevremenu oko Plitvica pa smo mi naš teleskop iznili na pristaništu za trajekt u Orebiću na povratku doma i gostima na rivi pokazivali Misec. Na susretu smo upoznali mnogo prijatelja i članoma drugih udruga iz Pule, Rijeke, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i čak iz Belog Manastira. Još jednom zahvaljujemo članovima AD Korenica na izvrsnoj organizaciji i gostoprimstvu. (IS)
Astro party u ACI marini2. rujna 2004. - Do Mjeseca i dalje
Ante je stiga u Korčulu u petak 20. kolovoza, a kako ostaje samo desetak dana predložili smo mu predavanje uz projekciju Mjeseca što je on sa zadovoljstvom prihvatio. Mladen je dvi večeri uzastopno hodi u marinu di bi trebalo bit astroparty gledat kad i di izlazi Misec. Ja sam treba napravit jingle za radio i s Antetom pripremit slike za projekciju. Miče je treba donit teleskop, Ivan projektor, a Tino pripremit prezentaciju na laptopu. Žarko ni moga doć jer vozi kruh za butigu ali se isto doša javit i vidit nas. Turistička zajednica nam je posudila veliku panel ploču koju je tribalo donit u šestoricu iz skladišta HTP. Ravnatelj Srednje škole opet nam je izaša u susret s projektorom pa im ovim putem zahvaljujem na pomoći. Dan prije predavanja ja i Mladen od ponoći do dvi ure ujutro pokušali smo snimit misec jer smo se bojati da će izać kasno ali nismo uspili jer sam nešto zabrlja s programom. Bilo je tu još puno sitnih poslova zvanja na telefone itd.
Našli smo se u marini u 18 sati i 30 minuta i počeli iznosit stolice, spajat kabele od razglasa, laptopa i projektora i do osan manje kvarat sve je bilo spremno. Kameru i teleskop isprobali smo na hotelu Liburna udaljenom od marine koko kilometar i po i gle smiha na velikom platnu ugledali smo dvi strankinje. Jedna je sedila okrenuta prema nama na čvrstoj ogradi svoje sobe dok je druga ulazila i izlazila iz sobe i stalno su nešto pričale ali nismo čuli što. Slika ovih mladih gošća hotela rekla nam je da je sve spremno. Doša je i Ante i na svojim mjestima su već sedili oni nestrpljiviji. Mislili smo počet sa petnajest minuti zakašnjenja kako bi nadoknadili to što će Mjesec izać kasnije nego smo planirali ali Neven Fazinić koji je sjedio u publici bio je neumoljiv. Danu što se više čeka ponavljao je skoro uvrijedljivo.
Kad je krenulo svima nam je laknulo i samo je teklo uz prekrasne slike planeta našeg sistema, živu sliki mjeseca iz našeg teleskopa i riječi našeg Anta pa iako je s obližnje tarace dopirao miris roštilja i zvuci dalmatinske pisme ništa nije moglo narušiti mir i pažnju oko pedesetak prisutnih zaljubljrenika astronomije. (I. Sardelić)
25. kolovoza 2004. - Promatranje mjeseca uz pomoć kamere
Ovako je sinoć izgledao Mjesec na Plokati, viđen našim teleskopom Konus-super 200mm, kojeg su sliku naši sugrađani i gosti mogli vidjeti na platnu metar ipo za dva metra uz pomoć projektora. Mjesec je kamerom povećan 200 i 400 puta. Prvi put u našim aktivnostima odlučili smo se na ovakav način gledanja nebeskih tijela jer smo u posjedu opreme koja nam to omogućuje. Slika iz teleskopa prenesena je kamerom do laptopa, a zatim na projektor kojeg nam je ustupila Srednja škola Korčula. Kod publike smo primjetili nevjericu o tome što vide, pa su tako mislili da se radi o projekciji filma. Naravno, posjetiteljima smo omogućili praćenje Mjeseca i klasičnom metodom uz još jedan naš teleskop kojeg je opsluživao naš neumorni šjor Nikola Leleković. U ovoj prezentaciji sudjelovali su sljedeći članovi: Favro Mladen, Ivan Grbin, Depolo Miće, Robert Fabris, Tino Žuvela iz Vele Luke, Ivan Sardelić i Žarko Klisura. (I.S)
Astru udruga na Stradunu12. lipnja 2004. - Venera na Stradunu u Dubrovniku
Poput ostalih astronoma u Hrvatskoj i mi smo se pripremali za ovaj izniman i rijedak događaj, tim više što smo išli u Dubrovnik gdje nas je očekivalo puno više svita. Odlučili smo ponijeti tri teleskopa kako bi omogućili što većem broju ljudi gledanje. Za svaki teleskop napravili smo filtere a za velikog i filter za snimanje preko kamere. Opremu i sve što nam treba ukrcali smo u kombi u ponoća i po malo prilegli i digli se u tri manje kvarat da stignemo na trajekt u tri i po. Krenuli smo rano kako bi imali dovoljno vrimena za se namistit. Na radio Dubrovniku se već danima vrti spot koji je najavljiva naš dolazak a po gradu su bili izlipljeni plakati.
Na put su krenuli: Ivan Sardelić, Ivan Grbin, Mladen Favro, Nikola Leleković, Tino Žuvela, Mate Skokandić, Tonči Belić, Ante,Luka, Sani, naš vozač Ante i moj drugi sin Martin od godinu po dana. Došli smo oko 6 i po uri i uz dozvolu ušli kombijem u grad na Stradun. Nigdi nikoga samo smeće i škovacini. Učinili smo krug po praznom Stradunu za vidit koje je najbolje misto na kojem ćemo vidit izlazak sunca. Svako misto je bilo loše- ili smetaju zidine ili je grubo misto pa smo se vratili kraj Orlanda.

Pitali smo nike prolaznike di izlazi sunce ali nisu nam znali reć, a jedna je rekla desno od Žarkovice pa smo postavili teleskope pokraj jedne knjižare na sjevernu bandu Straduna kako bi vidili što veći dio neba. Posli smo se obadali da je to Algoritam čije su nas djelatnice posli kad je zavrućilo lipo tendon čuvale od sunca. Mlađi su pošli tražit koji kafić za popit kavu ali sve je bilo uzalud otvaraju tek u devet uri.

Ono malo judi što su se digli iz ko zna kojega razloga gledali su nas ko da je doša cirkus ali mi smo bili u poslu i u oduševljenu što će se dogodit i što smo na Stradunu. Kad smo sve postavili obadali smo se da sunce obasjava kip sv. Vlaha na istoimenoj katedrali što znači da smo falili misto. Ostalo je još petnajest minuti do početka kontakta Venere i sunca. Brzo smo preseliti jedan teleskop na drugo misto kako bi snimili ono najboje ali di je Tino išće kavu zovem ga na mobitel, doša je i pokušavamo namistit parametre kamere ali uzalud ne možemo dobit dobru sliku. Kamera previše povećava. Tino govori da će uspit ali ništa! Vaja se pripremit za gledanje jer judi već dohodu. Na sunčevom disku u 7 i 20 miš je ugriza bokun to je ona Venera, veća je nego što sam misli. Zovu me s radio Dubrovnika i idem direktno u eter. Govorio sam o tome što vidimo i kako su nas Dubrovčani privarili za misto izlaska sunca kad više nisam zna što reć da sam mobitel jednoj gospoji koja je upravo završila gledat pa im je prenjela svoje oduševljenje. Kešo je još u đemperu a sunce je počelo peć a on se nema kad ni svuć.

Za pola ure prinili smo jedan teleskop na ono prvo misto jer nam je ovamo poče smetat kampanel, a za uru i druga dva i donili lumbreline kako bi bili u sjeni. Bilo mi je krivo što nismo ništa snimili ali ni bilo vrimena za plač. Kad smo se sredili počeli smo grist sendviče koje nan je bi pripremi Grbin.

Sunce se polako dizalo i obasjalo cili Stradun a oko nas je bilo sve više novinara i fotografa, vajalo je počet pričat priče i svi su se dobro snašli pa i ne znam koliko sam puta ponovio rečenice to vam je samo danas ovoliki smo i mi i to je Venera a ljudi su odlazili s oduševljenjem. Naravno bilo je i grintala sa zaključcima: pa je to to? Ali nije bilo vremena za loše osjećaje, tribalo je stalno namištat teleskop i sa svima bit srdačan i sve i pokazat i objasnit. Doša nas je pozdravit i dožupan Leleković kojemu je brat bi među nama. Pojavila se i Šujica ali nije gledala kroza teleskop, samo u nas a koji su ti tamo? Ali zato je Adrijana Tomašić guštala i bila oduševljena. Moran je pohvalit za promidžbu cile akcije na radio Dubrovnik. Stigla je i televizija, uvuka sam stumak i nešto blebletao a oni su pitali i strance o utiscima a najuvjerljiviji je bio naš šofer.

Počelo je bit vruće, Venera je došla na pola Sunca a stranaca koji su u Dubrovnik jutros doputovali ogromnim brodom bilo je sve više u redu za gledanje pa smo se počeli češće izmjenjivat na teleskopima. Počela se činit prava fila! Jure i Marina iz Zajednice za tehničku kulturu su nam donili kolače za okripu jer smo bili gladni. Dogovorili smo se da nećemo ostat do kraja jer je umor već čini svoje. U podne i po smo počeli polako pakirat teleskop po teleskop i polako se pripremat za povratak. Ali svit je i dalje dolazi pa smo na kraju morali biti i malo grubi kako bi se izvukli. Ipak, svi koji su bili u fili, vidili su Veneru.

Posljednja zajednička fotografija na Stradunu i eto nas na putu doma priko Franjinog mosta zadovoljni i umorni , a tisuće ljudi vidjelo je ono što smo i mi željeli vidjeti i nikad više nećemo imati priliku. Na žalost, vratili smo se bez dokaza što smo gledali, ali ništa za to mi smo živi dokazni materijal.  (I. Sardelić)

31. listopada 2003. - Godišnja skupština astronomske udruge
31. listopada u prostorijama Udruge je održana izborna skupština Astronomske udruge iz Korčule, na kojoj je izabrano vodstvo u sastavu: predsjednik Ivan Sardelić Šore, dopredsjednik Robert Fabris, tajnik Miće Depolo, blagajnik Ivan Grbin prof., stručni voditelj Mladen Favro, članovi Žarko Klisura i Vinka Lozica. Jedna od prvih odluka novog vodstva je vezana uz rad s članstvom i zainteresiranim građanima. Od 7. studenog svaki petak će prostor Udruge biti će otvoren za članove i javnost u vremenu od 18 do 17 sati. (I. S.)
Ekipa5. rujna 2003. - Pogle du nebo iz Defora
U večeri dima i požara na Lastovu okupila se grupa astronoma iz Korčule na bandi od Defora ispred preljepe kućice jednog korčulanskog umjetnika kojem zahvaljujemo na gostoprinstvu. Najprije smo našim teleskopom promatrali užas požara na susjednom otoku a potom se uhvatili nama zanimljivih zvijezda polumjeseca i naravno Marsa. Ovaj prigodni izlazak na teren u prirodu i daleko od gradskog svijetla upriličili smo u čast našem počasnom članu Antu Radoniću koji nam je dakako pokazao svoje iskustvo i znanje u promatranju nebeskih objekata. Svi nisu stali na sliku jer su morali oko ponoći krenuti natrag zato ćemo nabrojiti njihova imena: Miće, Vinka, (novi članovi Katarina i Perta) Beris, Mate i Tonči, a ovu fotografiju napravio je legendarni Ive Defora koji stalno luta ovim prostorima tražeći nove inspiracije za svoje pjesme. Na kraju je rekao: - "Judi moji ovo što sam vidi večeras je čudo, moja nova pisma zvat će se - Zvizde s Defora".
Otvaranje prostorija27. kolovoza 2003.  - Astronomska udruga dobila prostor za rad
Nakon pet godina uspiješnog rada, Astronomska udruga Korčula je konačno dočekala useljenje u svoje prostorije. Danas, u posebnom trenutku, kada je planet Mars bio najbliži Zemlji u posljednjih 60000 godina, gradonačelnik Korčule Mirko Duhović predao je predsjedniku udruge Ivanu Sardeliću na korištenje novi prostor smješten pored zapadnog ulaza u grad. Ovom činu su bili nazočni brojni članovi udruge te predstavnici drugih gradskih volonterskih organizacija. Istim povodom, večeras na terasi ACI Marine u Korčuli, predavanje o planetu Mars će održati Ante Radonić, počasni član Udruge i voditelj planetarija pri Tehničkom muzeju u Zagrebu.
31. svibnja 2003. - Pomrčina Sunca
Ekipa
.. Digli smo se u 4 ure ujutro, nigdi nikoga, skupili smo opremu iz prostora udruge i uputili se na nove pute izabrat dobro misto. Nismo znali di će izać Sunce pa smo išli na sigurno poviše kuće Gradonačelnika. Na mjestu događaja dočekala nas je skupina mladih koji su upravo izašli iz diska, a doveli su i tri mlade Francuzice. Sunce je provirilo tek u 5 sati i 30 minuta iznad Pelisca i polako se penjalo dopola prekriveno Mjesecom. Svi smo bili oduševljeni njegovim izlaskom, a nama je laknulo jer ni sami nismo bili sigurni hoće li se što vidit. Uto je naleti i prvi čovjek Grada i zajedno sa nama gledao pomrčinu koja je trajala do 6 sati i 15 minuta. (I. Sardelić)
Tranzit Merkura7. svibnja 2003. - Promatranje prolaza Merkura preko Sunca
Promatranje Sunca uz pomoć filtera do sada nismo radili i nismo znali ishod svega skupa. U Zagrebu smo pronašli foliju koja upravo služi toj svrsi. Ali kako je kupit? Do srijede je ostalo svega par dana pa smo se odlučili na ht expres jer je tip u Fotomedikal reka da što pošalje danas stiže sutra. Šestog popodne ja idem na poštu a oni mi kažu nema ništa od toga prije 8 ujutro jer to je istina, u Dubrovniku, ali ne i u Korčuli. Panika! Navečer smo napravili nove plakate i polipili na oglasne ploče, napravili radni sastanak i dogovorili se da ću je ujutro poć na poštu po filter, Mladen će napravit ležište za filter a Ivan osigurat hlad. Sve je bilo postavljeno do 9 i po uri i evo ti već prvih ljudi. Gledali smo Merkur najprije povećanjem od 40 puta i lipo se vidi već na pola puta kojeg je trebao proć do podne. Vidila se je i jedna veća sunčeva pjega veličine dva Merkura posred Sunca i nekoliko manjih na krajevima. S povećanjem od sto puta lijepo se primjećivao Merkurov krug na samom rubu sunčevog diska, a slika je bila pomalo plave boje od filtera. Razveselilo je nas tridesetak učenika O.Š.Petra Kanavelića koji su uz pratnju učiteljica došli na Rampadu. Mnogi gosti grada su također pogledali kroz naš teleskop tip reflektor Konussuper 200mm iako poprilično strašljivo misleći da moraju nešto i platiti. Oduševljenje smo vidjeli kod gosta iz Češke i njegove supruge, kaže da je fizičar i da ovo nije očekivao vidjeti na odmoru. Pristigli su i novinari; gospođica Filippi, gospodin Perić i Grbin, a radio Korčula je imalo direktno javljanje s Ramapde u 11 i po. Merkur se polako približavao desnoj bandi sunčeva diska a ja sam mora poć radit pa smo skupili opremu zadovoljni i izmučeni vrućinom. Zahvaljujući digitalnom fotoaparatu gospodina Peručića imamo i par slika ovog tranzita za uspomenu. (I. Sardelić)
Vucedolska posuda5. kolovoza 2002. - Predavanje o najstarijem europskom kalendaru
Dr. Aleksandar Durman sinoć je u Ljetnom kinu u Korčuli održao predavanje o vučedolskoj kulturi te najstarijem europskom kalendaru. Vučedoljani su svoje poimanje svijeta oslikali na glinenim posudama. Iz njih se mogu isčitati prikazi rađanja Sunca, pojedinih zvijezda i planeta. Na jednoj posudi, pronađenoj u Vinkovcima, oslikan je najraniji europski kalendar s pripadajućom simbolikom četiri godišnja doba. Kalendar je datiran oko 2600. godine prije Krista. Organizatori ovog zanimljivog predavanja su bili članovi astronomske udruge iz Korčule. --> http://www.ekologija.net/komso/orion.htm
28. lipnja - Posjet Zvjezdanom selu na Mosoru
Korculani na MosoruNa poziv Zajednice za tehničku kulturu grada Splita, uz sponzorstvo Mediteranske plovidbe iz Korčule, članovi članovi Astronomske udruge Korčula boravili su subotu i nedjelju na planini Mosor. U novoizgrađenom objektu na 730 m nadmorske visine potpuno opremljenom za duži boravak, naša je grupa za mnogobrojne Splićane upriličila gledanje nebeskih pojava teleskopima. Objekt u kojem smo boravili ima tri etaže i terasu na kojoj se nalazi manja kupola proizvedena u Grebenu. U prizemlju su smještene četiri sobe za spavanje, kuhinja, tuševi i wc te sala za dnevni boravak. Polukružnim stepenicama dolazi se do prvog kata na kojem je smještena dvorana za predavanja i sastanke. Stepenice nas dalje vode do terase na kojoj se naziru temelji šest metarske kupole u izgradnji. Kada bude gotova biti će to jedna od najvećih u Hrvatskoj.
Zadivljujući je pogled s ovog objekta koji se zove "Zvjezdano selo", a nadmorska visina od 730 m nam je olakšala nesnosnu vrućinu tog dana. U Zvjezdano selo smo se zaputili trajektom za Drvenik u subotu 22. lipnja i nakon još dva sata vožnje prema Splitu stigli smo u podnožje Mosora. Cesta do vrha brda bila je asfaltirana osim manjeg dijela pri samom vrhu do kojeg smo uglavnom vozili u prvoj. Za povratak smo odlučili izbjeći magistralu pa smo se manjim putem spustili na Omiš preko živopisnih Srinjina, Sitnog Gornjeg i Tugara starom cestom ali preljepom panoramom ušća Cetine. Iako smo u Drvenik stigli već u 7 i 30, kakva je bila fila mislili smo da se nećemo ukrcat, ali srećom naše je Dominče dovoljno veliko i njime smo umorni nakon malo spavanja sretno stigli doma. Dok smo prolazili pored zidina starog grada vatrogasci su u marini imali svoju vježbu. (I.S)
6. svibnja 2002 - Konjunkcija planeta
Večeras je naša udruga organizirala za građane promatranje najavljene konjunkcije planeta Venere, Saturna i Marsa. Planete su u najbližem položaju i večeras su tvorile lik trokuta. Teleskopom su još za sumraka bili vidljivi Saturnovi prsteni, Jupitrova dva mjeseca i Mars. Venera je još za dana izgledala poput malog sjajnog sunca. Merkur nije opažen zbog niske sumaglice i sunčeva bljeska. Posjetitelji su pokazali veliki interes i poznavanje pojave a većini je poznata i teorija o konjunkciji planeta kao objašnjenju najčuvenije "zvijezde repatice". (R. Fabris)
Ivan i Luka s zrcalima12. travnja 2002. - Stigla su zrcala.
Prije godinu dana kupili smo dva ručno izbrušena stakla od 290 mm kako bi napravili nove teleskope. No pojavio se problem. Nitko u Hrvatskoj ne nanosi refleksivan sloj na staklo. Preostala nam je potraga u inozemstvu. I kad smo izgubili svaku nadu pronašli smo, zahvaljujući Mladenu I Robertu u institutu Ruđer Bošković čovjeka koji je to bio kadar učiniti. Prethodno smo napravili dva prstena pomoću kojih su se zrcala u komori zavoda za atomska istraživanja naparila, a rezultat je bio izvanredan. Sada nam preostaje napraviti dva nova i veća Dobson teleskopa. Kako smo jednog takve vrste već napravili, pred nama je lakši dio posla odnosno pitanje koji materijal upotrebiti - drvo, lim ili možda plastiku. (I. Sardelić)
Ekipa iza teleskopa1.travnja - Komet nad Vignjem!
Večeras su članovi Astronomske udruge i prijatelji noćnog neba promatrali komet Ikeya-Zhang. Gledano sa zapadne rive, komet se prividno spuštao nad Viganj. Teleskopom se od 20:00 do 21:00 sat lijepo vidio rep kometa,  kasnije se komet "spustio" u laki oblačni sloj. Nastavljeno je opažanje lijepo vidljivih saturnovih prstenova, jupiterova 3 mjeseca i Marsa. Ova vedra noć je jedna od posljednjih prilika za opažanje kometa jer će se za nekoliko dana komet moći vidjeti samo u zoru. (R.F.)
11. prosinca 2001. - OPAŽANJE KOMETE LINEAR
Prošlu noć , 10.12. od 19-21h je grupa članova udruge opažala komet Linear. Izabrano je odlično mjesto promatranja kod crkve Sv.Martina u Žrnovu. Nekoliko prethodnih pokusnih pozicija nije zadovoljilo kriterije vidljivosti južnog neba, dovoljne visine nad slojem sumaglice i zagađenošću rasvjetom. Korišten je teleskop Konusky200 i okular Plossl25-40x. Komet je bio dobro vidljiv sa detaljima izduljene kome i dvostrukog "repa". Rezultati snimanja fotoaparatom će biti poznati nakon obrade u specijaliziranom laboratoriju. Stoga je prikazana fotografija studenata S. Micanovića i I. Zamboni.   Opažani su i Saturn, Jupiter,Orion "sa svim dodacima" i Plejade. Uvjeti promatranja su bili gotovo idealni ali je teško bilo baratati finim instrumentima na hladnoći. (Robert Fabris) 
7. rujna - Mali izlet na sjevernu hemisferu
7. rujna 2001. god. organizirali smo promatranje neba za grupu studenata arhitekture iz Aucklanda koji pohađaju ljetnu školu arhitekture u gradu Korčuli. Dalekozorima i teleskopom Konusky200 su opažana zviježđa, planet Mars, detalji Mjeseca, kuglasti skupovi i maglice. Gostima sa južne polutke je bilo zanimljivo prvi puta vidjeti detalje na nebu sjeverne hemisfere. Posebno su ih zanimala zviježđa Velikog i Malog medvjeda i Sjevernjača te Lira sa Vegom. Stručnu pomoć i mnoge zanimljive detalje nam je pokazao i objasnio prof. Ante Radonić. (R.Fabris.)
30. kolovoza - Mjesec na dlanu
Promatrali smo čitavih 92%  Mjeseca na Astroparty-ju kojeg smo organizirali 30. kolovoza. Odaziv građana i gostiju,  a posebno djece, bio je očekivano velik jer je akcija izvedena na prometnom ulazu u stari grad. Poneki tanki oblak je odglumio filter a oni deblji su bili prolazni i omogućili su da u pauzama posjetitelji upoznaju nazivlje objekata na mjesečevoj površini sa karata koje je udruga podijelila. Udaljenost od 400.000 km je smanjena pomoću reflektora Konusky 200mm i refraktorom 68mm. Kašnjenje slike Mjeseca od 1.3 sekunde nam nije pravilo probleme :-).  Interesantna je bila o boji mjesečevog diska što je dovelo do rasprave o materijalu na površini. Pomoć razrješenju takvih mnogobrojnih pitanja je pružio prof. Ante Radonić, naš česti gost i suradnik akcija. (R. Fabris)
20. kolovoza - Predavanje o planetima
Astronomska udruga Korčula održano je predavanje "Čudesni svjetovi drugih planeta".  Predavač je ANTE RADONIĆ, voditelj planetarija pri Tehničkom muzeju u Zagrebu, a uz predavanje prikazani su  i atraktivni dijapozitivi.
22. lipnja - Održan astroparty
Prvog dana ljeta Astronomska udruga Korčula priredila je svoju već prepoznatljivu Astroparty u samom centru grada. Upravo tog dana planet Mars bio je najbliže Zemlji, udaljen 67 miljuna kilometara. Ovakvi susreti dogadaju se svake dvije godine, a 2003. će udaljenost između ova dva planeta iznositi samo 56 miljuna kilometara. Korčulanski astronomi iskoristili su ovaj trenutak kako bi svojim teleskopom zrcala 200mm sugrađanima još više približili Mars. Tom prilikom Astronomska udruga postala je bogatija za nove članove, a među njima je i gospodin Nikola Leleković, povratnik iz SAD-a koji je na Astroparty donio svoj teleskop kojeg je kupio nakon što je pročitao knjigu "Svemir". Uz mnogobrojne Korčulane svoj pogled kroz teleskop prema planetu Marsu usmjeravali su i stranci. Među njima bio je i američki jahtaš. Oduševljen onim što je vidio pohvalio nam se da je i sam napravio teleskop, a da njegova supruga radi u poznatom američkom opservatoriju
Mt Palomar gdje se nalazi prvi veliki teleskop na svijetu. Iako je atmosfera prvog dana ljeta bila poprilično nestabilna, članovi Astronomske Udruge mogu se pohvalili kako su na crvenom planetu vidjeli tamne mrlje i ledenu polarnu kapu južnog pola.
(Mars izbliza i sada, za Vas snima Mars Global Surveyor i prikazuje pod linkovima ovdje: http://www.msss.com extlink.gif (131 bytes))
9. siječnja 2001. - MJESEC U MRAKU
Jučer je periodični ribarski "mrak" nastupio pri punom Mjesecu! Takvu rijetku pojavu su u utorak 09 siječnja 2001., članovi Astronomske udruge Korčula prezentirali građanima i članstvu teleskopom i dalekozorima na terasi sale Rustik u večernjim satima. Opažan je ulaz Mjeseca u polusjenu, puno pomračenje i izlazak. To nije klasična pomrčina pri kojoj Mjesec prolazi preko sunčeva diska i time zakloni svjetlost pučanima našega grada. Ovaj put je Mjesec prošao kroz zemljinu sjenu te bi hipotetički Selenit (pučanin Mjeseca) mogao gledati svoju pomrčinu Sunca zaklonjenog Zemljom! Teleskopom je bio dobro vidljiv i oštar rub sjene u kretanju površinom Mjeseca i time otkrivao inače slabo vidljive detalje reljefa. Kada je nastupilo potpuno zasjenjenje, mjesečev disk je potamnio, još uvijek vidljiv ali više ne zimski hladne srebrene boje nego lijepe bakrenocrvene! Za tu je promjenu odgovorna zemljina atmosfera i fizika refrakcije svjetlosti Sunca. Meteorološki smo bili povlašteni vedrom i bistrom atmosferom pa smo posjetiteljima pokazali i Saturnove prstene, Jupitrove mjesece, maglice u Orionu i na kraju predivne Plejade prepune zvijezda.
Astro party Dubrovnik23. kolovoza 2000. - Astro party u Dubrovniku
Članovi Astronomske udruge Korčula su svoje aktivnosti noću 23. kolovoza 2000. godine predstavili građanima i gostima Dubrovnika. Zanimljivost ljetnog zvijezdanog neba su pokazali na kuli Sv. Ivana; pod nazivom Astro party Dubrovnik. Opažani su Mjesec u posljednjoj četvrti, Saturnovi prsteni, Jupiter sa njegovim mjesecima te značajnije zvijezde i galaksije. Inicijator i organizator dogadjaja je korculanska Astronomska udruga a susretljivi su domacini bili voditelji Zajednice tehničke kulture Županije dubrovacko-neretvanske. Clanovi Udruge su izvršili i prva pokusna astrofotografiranja novonabavljenom opremom teleskopom Konusky koji se pokazao optimalnim za prezentaciju neba. Naporan su posao obavili voditelji opazanja: Ivan Sardelic, Mladen Favro , Dalibor Farcic, Ivan Grbin i Ognjen I Robert Fabris,Sani Sardelić,Vinka Lozica I Ines Iličić.. Događaj su pratili mnogobrojni Dubrovčani te je red za pristup teleskopima bio sve do ranih jutarnjih sati. Clanove su posebno radovale cakule sa dubrovackim amaterima a posebno s nastavnicom skole " Lapad", gospojom Jasminkom Nikolić, voditeljicom vrlo uspjesne skolske astronomske grupe.