Vinski puti Dubrovačko-neretvanske županije
 vinskiputi@net.hr

Poluotok Pelješac je sastavni dio Dubrovačko-neretvanske županije, nalazi se na istočnoj obali Jadrana, na pola puta između Dubrovnika i Splita. Okružuju ga Neretvanski, Malostonski, Korčulansko-pelješki i Mljetski kanal. Obuhvaća površinu od 355 četvornih kilometara, dug je 85 kilometara i broji oko 8 tisuća žitelja.

Pelješki kanal (1270 m) dijeli otok Korčulu od poluotoka Pelješca, dok se uz sjeveroistočnu obalu Korčule do sredine Pelješkog kanala pruža arhipelag od oko 50 otoka i otočića, vrlo romantičnih i sa lijepim plažama. Klima je "jadranskog" tipa, ugodna mediteranska, s dugim, suhim i toplim ljetima s vedrim danima i kratkom, blagom i vlažnom zimom, te spada u klimatski najpogodnija područja Mediterana. To je najtopliji prostor našeg primorja, što je vrlo povoljno za vegetaciju i poljoprivredne kulture, ponajprije vinogradarstvo i maslinarstvo. Karakteristično voće: bademi, orasi, naranče, limuni, smokve, šipci, nespole, grožđe.

Pelješac se razvijao uglavnom prema svojim prirodnim uvjetima, iako nikada do kraja iskorištenim. Pelješčani su poznati pomorci, proizvođači poznatih vina kao DINGAČ i POSTUP, umjesni ribari, te gostoljubivi domaćini brojnim turistima iz cijeloga svijeta.

Izrazito bistro more, mirne uvale, pješčane, šljunkovite i stjenovite plaze, slikoviti krajolici, nudistički otočići, aromatsko bilje, a nadasve čisti zrak privlačio je na Pelješac klijentelu cijeloga svijeta kojoj su bili na raspolaganju komforni hoteli, apartmani, privatni apartmani i sobe, kampovi i odmarališta.

Važna činjenica: 2589 sunčanih sati godišnje.

 

WEB
vinskiputidnz.com