hslsznak1.gif (2436 bytes)
hslsznak2.gif (3154 bytes)

HRVATSKA SOCIJALNO LIBERALNA STRANKA
OGRANAK KORČULA
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST - 1. veljače 1999.

Na izborima za vijeća mjesnih odbora Žrnovo, Pupnat, Čara i Račišće te dva gradska kotara u Korčuli, HSLS sudjeluje zajedno sa SDP, HSS, LS i HKDU, oporbenim strankama u Gradu Korčuli.

Mjesne odbore smatramo važnim segmentom u sustavu lokalne samouprave. Oni su danas u Korčuli, produžetak političkog i programskog djelovanja gradskog Poglavarstva, kojim dominira uski krug ljudi unutar HDZ-a. Obzirom da oporbene stranke u Gradu očekuju pobjedu na ovim izborima, svjesni smo činjenice da nam zajednički rad u uvjetima postojeće raspodjele vlasti, neće biti ugodan.

U vrijeme, još uvijek prisutnih podjela te nedostatka volje za afirmativnim radom, HSLS smatra važnim pokrenuti proces međusobne snošljivosti i suradnje na poslovima od interesa za ovaj prostor.

Stranka HSLS sudjeluje na ovim izborima s ciljem;

  1. praćenja aktivnosti i djelovanja gradskog Poglavarstva kojim dominira HDZ.
  2. suradnje na postojećim programima Poglavarstva, obzirom da su oni za sljedeći period već definirani, a koji uključuju nadamo se, rješavane osnovnih potreba stanovništva na ovom prostoru.
  3. HSLS će se, shodno svojim programskim načelima i u okviru nadležnosti lokalne samouprave, posebno zalagati za razvitak obrtništva i srednjeg poduzetništva. Uvjereni smo da će ovaj segment populacije biti presudan za pokretanje gospodarskih trendova u pozitivnom smjeru.
  4. HSLS će, zajedno sa ostalim strankama koje su na vlasti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ukazivati na infrastrukturne, gospodarske i društvene probleme u svojim otočkim sredinama, te nastojati potaknuti njihovo rješavanje na županisjkom nivou, gdje stranke obnašaju vlast.

Kandidati HSLS-a su;
Krešo Didović i Ivan Grbin (MO Žrnovo), Šain Ivica (MO Pupnat), Mario Milat (GK Sv. Anton), Smiljana Matijaca i Tajana Grbin (GK Stari grad).

Također samtramo važnim ukazati na potrebu suradnje većeg broja mještana i građana, na programima koji se tiču svih nas,  što danas nije slučaj.
Aktivno sudjelovanje u razvojnim projektima lokalne samouprave, je moguće samo kroz političke stranke, naime nekoliko posljednjih izbora je pokazalo da nezavisne liste građana ili mještana ne privlače potreban broj glasova za uspjeh. Na prostoru Grada Korčule i prigradskih naselja je nažalost samo manji dio populacije (manje od 8%) uključen u rad političkih stranaka, što je nedovoljno za kvalitetan rad. Ovom prostoru najviše možemo pomoći svojim aktivnim sudjelovanjem u definiranju i rješavanju pitanja i problema koje imamo. Pasivno promatranje i komentiranje ne donosi rezultat. Korčula danas, je dobar primjer ovakvog (pasivnog) ponašanja.

HSLS nije još jedna stranka organizirana po konceptu pastir - stado. Mi dozvoljavamo drukčije mišljenje te poštujemo pojedinca i njegov stav. Samo ovakav pristup može poticati inventivnost te stvorati kvalitet potreban za rješavanje zadataka koji nas očekuju. Pridružite nam se!

Pozivamo vas da izađite na predstojeće izbore za mjesne odbore i gradske kotare, te da date svoj glas strankama koalicije SDP-HSLS-HSS-LS i HKDU.

HSLS ogranak Korčula
Ante Zekan, predsjednik ogranka