16. travnja 2000. god.
IZJEŠTAJ PREDSJEDNIKA O RADU IZMEĐU DVIJE REDOVNE IZBORNE SKUPŠTINE

Kako započeti izviještaj o radu I.O. i mene kao predsjednika kada na prvoj održanoj sjednici I.O. dolazi do raskola između mene i dopredsjednika stranke, a na osnovnoj postavci valoriziranja odnosa unutar udruge stranaka koja je pobijedila na izborima. Naknadnim malverzacijama HDZ-a uz podršku pojedinih članova stranaka udruge poslije godinu dana HDZ u stvarnosti preuzima vlast u gradu.

Odlučnost ostalih članova I.O. da se poštuju dana obećanja glasačkom tijelu stvorila je određene tenzije unutar stranke, ali se ustrajalo na tom stavu uz pokretanje disciplinske odgovornosti prema potpisnicima sporazuma sa HDZ-om. Dopredsjednik je zbog takvog stava prejudicirao disciplinske mjere davajući ostavku na članstvo u stranci. Članovi I.O. prihvatili su ostavku. Sigurno da je ovaj slučaj uz već iznuđenu podjelu unutar stranke na Saboru HSLS –a ostavio traga na pojedine članove i pasivizirao ih u radu.

Složnost preostalih članova izvršnog odbora i moram naglasiti aktivnost člana N.O. danas pokojnog barba Mate Bojića dala mi je snagu da ustrajem na angažiranju novih članova u stranku. Moram naglasiti i to da je ogranku dana apsolutna podrška kako članova Ž.V tako i posebno predsjednika Ž.V. gospodina P. Cvijetovića.

Stranka je svoju aktivnost mogla nastaviti isključivo kroz rad unutar udruge stranaka a posebno moram za ovaj period naglasiti korektnost i uvažavanje od strane koalicionog partnera SDP-a. Nismo zanemarivali ni suradnju sa ostalim strankama ali smo u više navrata imali zategnute odnose sa predstavnicima LS , koji su na svaki način željeli potencirati našu navodnu nedosljednost kao koalicionih partnera.

Županijski izbori bili su zahtjevni u angažiranju svih ogranaka naše stranke a posebno na području otoka Korčule gdje je bio najžešći udar kod podijele stranke. U to vrijeme ovo područje u okviru predizborne kampanje posjetili su i najviši dužnosnici stranke, kao i sam predsjednik gosp. Budiša. Tada mi je u neformalnim razgovorima kazao, stojim vam na raspolaganju i doći ću osobno na Korčulu ako je u pitanju učlaniti i pet novih članova. Po svemu sudeći gospodin predsjednik morati će doći bar četiri puta. Jer kao što znate danas nas je na popisu dvadeset devet a uskoro će i taj broj biti povećan.

Međutim govoreći o županijskim izborima moram posebno istači pozitivan dojam koji su ostavili svojim pristupom na ovom području gospoda P. Cvijetović i A. Vlahušić. Ostvareni izborni rezultati u tom momentu nisu djelovali baš očaravajuće s obzirom da je kampanja bila izuzetno kvalitetno organizirana posebno na području dubrovačkom. Naša očekivanja su bila mnogo veća. Porastom broja članova ogranka a uz uvažavanje članova Ž.V. u rad tog tijela uključuje se i gosp. I. Grbin.

Rad tokom 1999 godine bio je obilježen aktivnostima kroz udrugu koalicionih stranaka budući da smo napuštanjem pojedinih članova ostali bez mogućnosti aktivnijeg djelovanja u gradskom vijeću. Problemi vezani uz Inkobrod ostali su dominirajući problemom gospodarstva ovog područja. Nažalost zahvaljujući stavovima danas čelnih ljudi u gradu nije se napravio uz sve napore zaposlenika koji su imali moralnu potporu opozicionih stranaka ni minimalan pomak u rješavanju za ovaj grad gospodarske elementarne nepogode, što više došlo je do polarizacije i podjela među radnicima. Županijska izvršna vlast uza sva nastojanja nije našla odgovarajuće rješenje ovog problema, što je mnogim našim članovima moram to naglasiti izuzetno zasmetalo, jer su u više navrata popraćeni nespretnim oglašavanjem.

Mnogi su očekivali da će županijska vlast moći više učiniti da se način rada Mont montaže amortizira i omogući preuzimanje sudbine Inkobroda u ruke struke i radnika ovog područja.
Nažalost zakonski propisi i stečajni upravitelj bili su ti koji su odlučivali o sudbini naših brodograditelja.

Međutim nitko mi ne može otkloniti misao, da bi jedinstveni stav svih u prvom redu uposlenika a potom i političkih struktura ovog grada, mogao dati sasvim drugačiji tok zbivanja. HSLS je mogao dati u skladu sa svoji političkim opredjeljenjima samo moralnu potporu radnicima u ispunjavanju njihovih opravdanih zahtjeva. Osobno sam kao točku dnevnog reda Ž.V. stavio pitanje Inkobroda. I na kraju zaključujući problematiku Inkobroda mogu kazati da smo dali potporu prijedlogu koji je u ime stranaka udruge podnio HSS.

Izbori za sabor bili su centralna tema druge polovine 1999 godine a početak 2000 godine i predsjednički izbori. Rezultatima izbora za sabor moram istaknuti da smo više nego zadovoljni mi kao stranka a i kao koalicijski partneri dvojke. Imamo zadovoljstvo da smo doprinijeli zajedničkim rezultatima koji su omogućili da ovaj otok ima saborskog zastupnika, člana SDP-a a naša stranka ima nama posebno sklonog zastupnika dr.A.Vlahušića, na nivou županije. Izborni rezultati poslije desetogodišnjeg oporbenog statusa doveli su našu stranku da participira u vlasti i da je po broju zastupnika druga stranka stranaka vladajuće koalicije.
Kako smo na vlasti kao članica udruge i na županijskom nivou očito je da ta činjenica povećava i našu odgovornost za razvoj i zbivanja u našem gradu.

Predsjednički izbori za našu stranku odnosno predsjednika naše stranke nisu bili uspješni, međutim kao i uvijek do sada HSLS ovi kandidati na ovom području su ostvarivali dobre rezultate a to posebno važi za gospodina Budišu. U ostvarivanju ovako dobrih rezultata moramo zahvaliti najviše našim partnerima koji su uložili izuzetan napor na ovom području. Naša stranka će pod znalačkom rukom predsjednika Budiše sigurno dobiti na snazi.

Činjenica da smo i stranka na vlasti iziskivati će i drugačije organizacione principe kako na lokalnom nivou tako i po vertikali. Za ostvarivanje ovih kvalitetnih pomaka nužnost je veći angažman svih nas u ogranku ali isto tako i na županijskom nivou kao i u središnjici stranke.
Na posljednjim sastancima I.O. naglašeno je da postoji rupa u povezanosti ogranka na županijskom nivou ali i u suradnji sa središnjicom stranke. Činjenica jeste da se malo koriste mogućnost elektronskih medija u komunikaciji i prijenosu informacija koje bi mogle biti od značaja za rad ogranka.

Mnogi ne shvaćaju što znači biti prometno izoliran, što znači živjeti na otoku. Prometna izoliranost odvaja nas od središnjice i onda se stiče dojam da je svima lakše ako nas zaobilaze. Pogledajte samo zastupljenost kadrova s ovog područja u tijelima stranke, u izvršnim tijelima županije, zar su stvarno ovdje selektirani loši kadrovi ili su kriteriji previsoki. Međutim imao sam sreću da sam radio u većini gradskih sredina lijepe naše i mogu vam reći da se po sposobnosti i radišnosti nemamo čega stidjeti.

Na kraju moram se dotaći i zbivanja vezanih u okviru rješavanja kadrovskih problema proisteklih sa ostvarenim izbornim rezultatima. U opticaju je najčešće korišten pojam revanšizma, pred činjenicom da su neke kadrovske promijene nužne da bi se strankama na vlasti omogućilo nesmetano provođenje zacrtanog programa. Nepobitna je istina da vladajuće stranke dominiraju u saboru i vladi a da na lokalnim razinama presudan utjecaj još uvijek imaju predstavnici HDZ-a bilo da su na rukovodećim mjestima upravnim vijećima ili općinskim ili županijskim uredima.

Nama ni to ne bi smetalo da oni taj i takav status ne bi koristili u opstrukciji i na nekorektan način. U našem gradu za to je tipičan primjer izbora ravnatelja osnovne škole koji je nepotrebno ispolitiziran ali prvenstveno zahvaljujući naši koalicijskim partnerima. Ovom prilikom moram konstatirati da ni mi nismo bili bezgriješni jer smo u internom dopisu dozvolili sebi da iznesemo neke netočnosti pa ovu priliku koristim za javnu ispriku don Marku i časnim sestrama članovima nastavničkog vijeća.

Prema objavljenom napisu jedan od čelnika HDZ-a najavio je spremnost za suradnju sa svim strankama navodeći da u tom kontekstu moraju promijeniti način rada i razmišljanja.  Pa kad već postoji takva spremnost od njih tražimo da kao potvrdu te konstatacije raspuste gradsko vijeće u kojem su većinu ostvarili krivotvorenjem izbornih rezultata i omoguće nove demokratske izbore.

Ova stranka na ovim prostorima ima svoje mjesto što dokazuje i porast broja članova, posebice novo pridošlih mlađih članova, koji će kroz rad u stranci a posebice u MHSL-ima ostvariti generacijski preobražaj. Problemi mladih za ovo područje postaje problem opstojnosti života na ovim prostorima, isto tako ništa manji problem je osiguranje života dostojna čovjeka za naše umirovljenike.

I za kraj moram istaći da se moramo okrenuti sami sebi jer će to biti najsigurnija pomoć nama a uz to očekujemo prvenstveno od predstavnika nove vlasti da poradi na provođenju zakona o otocima kako bi nam bar donekle olakšali uvijete života i rada da nas u našim potrebama izjednače sa ostalim građanima lijepe naše.

Ante Zekan, predsjednik IO ogranak HSLS Korčula