a
10. travnja 2002.  - HSLS Korčule izabrao novo vodstvo
Sinoć je u Korčuli održana redovita skupština ogranka HSLS-a Korčule na kojoj je za predsjednika ponovno izabran ing. Ante Zekan. Gost skupštine je bio predsjednik županijskog vijeća HSLS-a i dubrovačko-neretvanski zamjenik župana gosp. Pero Cvjetović.
5. kolovoza 2000
Zajednički sastanak vodstva HSLS-a i SDP-a

Tonci, Pero, Ante, Andro i Mirko
U ugodnom ambijentu seoskog domaćinstva CASTELO u Vrbovici (Žrnovo), danas posljepodne održan je neformalni sastanak žuanijskih čelništva SDP-a na čelu s gosp. Mirkom Duhovićem, predsjednikom županijskog odbora,  te HSLS-a na čelu s gosp. Perom Cvetovićem, predsjednikom županijskog vijeća. Zajedno sa saborskim zastupnicima gosp. Tončijem Žuvelom, gosp. Androm Vlahušićem te gđom Zrinkom Bernardi-Glowacky razgovalo se o poziciji Korčule i Pelješca u tekućim i budućim planovima hrvatske države. Domaćin skupa je bio korčulanski ogranak HSLS-a.

20. svibnja 2000.
Dojmovi predsjednika ogranka o 9. saboru HSLS-a


Prema mojim utiscima, a i mnogih delegata ovaj sabor će biti upamćen po opuštenoj atmosferi, u kojoj nije bilo posebne poticajne stvaralačke energije. Također, bit će upamćen po jednom od najsadržajnijih govora g. Budiše kojim je on pozicionirao HSLS, kao jaku stranku centra u postojanoj koaliciji sa SDP-om bez mogućnosti da ovakav odnos poremete bilo ekstremne stranke ljevice bilo desnice.  Stranka je krenula putem pomlađivanja stranačkog vrha što će joj u dogledno vrijeme osigurati dinamičniji nastup, sa jasnim političkim ciljevima za preuzimanje veće odgovornosti za događanja na unutrašnjoj a time i vanjskoj političkoj sceni.

Izbor pojedinačnih funkcija nije bio upitan, misli se na izbor predsjednika i dopredsjednika stranke, mada mnogi smatraju da je u interesu stranke i demokratske procedure bilo bolje da je gosp. Budiša imao protukandidata. Način izbor članova velikog vijeća po mom uvjerenju bi trebalo mijenjati jer većini delegata kandidati nisu poznati, a po ponuđenim životopisima ima se dojam da odabirom prvih trideset na listi ne bi napravio pogrešku, što po životnim iskustvima znamo da nije tako.

Naša županija je ponudila više kandidata ali je prošao samo gosp. Vedran Kraljević, prvenstveno zbog dogovora na nivou delegata od Istre do Dubrovnika.

Nitko od govornika, izuzev predsjednika, nije govorio o stanju u gospodarstvu i problemima u kojima se Hrvatska našla u periodu nakon preuzimanja vlasti. U diskusiji je bilo pojedinačnih istupa s time da je za nas posebno bio interesantan istup gospodina Škarića, koji je u svom govoru istakao sve probleme u kojima se Dalmacija nalazi. Ne znam koliko su ostali delegati shvatili što znače njegove riječi, - da se iz Italije stiže do naših otoka za četiri sata, ja bih rekao da je to trebalo za mnoge biti znak upozorenja te da se ne mogu odnositi prema ovoj regiji kao do sada. Svima nama koji ovdje živimo, od posebnog je značenja činjenica, da u situaciji kada sami moramo rješavati probleme, partnere tražimo tamo gdje ih možemo pronaći.

Koncentracija funkcija nije dobra ni za stranku ni za pojedinca koji ih obnaša, a mi nažalost u našoj stranci imamo dosta takvih primjera.

Izmijene statuta za nas su bitne u toliko što se o pristupu svakog člana mora izjasniti I.O. u roku od trideset dana a tada pristupnica mora biti dostavljena središnjici. Moram vas isto tako obavijestiti da sam gospodinu Budiši uručio originale pritupnica.

Ante Zekan

a