GODIŠNJAK
2000

Danka Skokandić
CIKAS
(Cycas revoluta)

 

Back to index

Str - 2

Str - 4

Mnoge parkove, vrtove i terase na južnom Jadranu krasi dekorativna i zanimljiva biljka, koju mnogi nazivaju palmom. No, to nije palma, to je CIKAS. Ako bi smo mu u biljnom svijetu tražili "rodbinu" onda bi mu bliži bili bor i čempres, nego palma.

Cikas je golosjemenjača. Poznato je desetak vrsta iz tropskih i subtropskih područja Afrike, Azije i Polinezije. Cikas revoluta, koji se kod nas uzgaja, potječe s Jave, iako neki znastvenici kao zemlju podrijetla navode južni Japan. Zabilježen je njegov uzgoj na Mediteranu od prve polovice 18. stoljeća.

Stabljika mu je valjkasta, pokrivena ostatcima smeđih suhih rukavaca otpalih listova. Visina stabljike doseže i do 10 metara, a debljina do 2 metra. Kod nas su znatno manjih dimenzija. Nema razvijenu krošnju,već na vrhu stabljike čuperak perastih zimzelenih listova. Oni su kožasti, temnozeleni, sjajni, poredani spiralno na vrhu debla poput rozete. Upravo to ga čini sličnim palmi.

List ima pri osnovi zadebljan rukavac iznad kojeg se nalazi nekoliko pari oštrih bodlji. Dužina lista može biti i više od 1 metra. S obje strane gusto su poredani isperci. Oni su brojni, tvrdi, na vrhu ušiljeni, a neki svinuti prema natrag. Cikas je dvodomna biljka, što znači da se ženski cvjetovi nalaze na jednoj stabljici, a muški na drugoj. Cvjetovi su grupirani u cvatove, bez ocvjeća i vrlo su jednostavne građe. Ženski cvjetovi tj. cvatovi su polukuglasti. Nastaju povremeno na vrhu stabljike umjesto pravih listova. To su baršunasti plodni listovi, dugi do 15 centimetara, žućkastonarančaste do smeđe boje. U gornjem dijelu su rasperjani,a na rubovima donjih djelova smješteno je više sjemenih zametaka. Muški cvjetovi tj. cvatovi razvijaju se na muškim stabljikama. Oni su cilindrični,češerasti, dugi 8-40 centimetara. Sastoje se od brojnih prašnika, koji su spiralno poredani oko osi. Na donjoj strani imaju mnogo polenovnica.

Oprašivanje se najčešće vrši vjetrom. Nakon oplodnje iz ženskih cvjetova razvije se veliki broj okruglastih (nepravilna oblika), oko 3,5 cm dugih sjemenki, crvenkaste ili narančaste boje. Među njima (u našim krajevima) je veliki postotak neplodnih. Kasnije se iznad plodnih listova razvijaju obični zeleni listovi.

Cikas se rijetko razmnožava sjemenkama, jer im klijavost traje manje od jednog mjeseca. Razmnožava se uglavnom vegetativnim putem – mnogobrojnim izbojcima i dijeljenjem stabljike. Zahtjeva svježe i bogato tlo. Voli dosta svjetla i vlažan zrak.

Kod nas se zadovoljava umjerenom vlagom i toplom klimom kakova vlada uz obalu. Jako je osjetljiv na niske temperature. Kratkotrajno izdrži i temperature ispod 0°C, ali ako to potraje duže,sigurno će ga ugroziti.