Tvrđava FORTECA - 28. svibnja 2001.
Nekad najčvršća utvrda na Jadranu, danas CroVip-NET High-tech shit
Smiljanov komentar je bio; "Simpe, Croneti, VIPneti, su okupirali našu Fortecu". Nekada jednu od najčvršćih utvrda na Jadranu a do prije 10-tak godina vidikovac i šetalište za brojne Korčulane, danas su pretvorili u High-tech 'shit' za potrebe komuniciranja i informiranja. Za ovo im je bilo potrebno;  200 godina stara tvrđava -  spomenik nulte kategorije, odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture, suglasnost Grada Korčule, moguće i kakav papir Zavoda za telekomunikacije ... itd.
Ali čemu sve to?? Važno je bilo što prije sklepati posao i pobjeći nazad u Zagreb. Ovako vas sigurno nisu naučili vaši i moji profesori; Plačko, Hodalić, Plešnik, Gomzi, Mužina, Jakobčić, Marin, Jukić i drugi (imena sam im zaboravio).
Sve ima izvorište, tako i ovi kabeli. Ovo je nastalo samo zato što je tako bilo naj-jednostavnije. Provlajčenje kabela do vrha unutar kule bi trajalo nekoliko dana duže ... Kome to danas treba?? Tako to izgleda. Iz unutrašnjosti tvrđave izlazi jedan i po metar široka 'guja' od kabela penjući se precizno i dostojanstveno do vrha kule. Korčulanski turistički inovatori su već najavili da će organizirati natjecanje u brzinskom penjanju po ovim kabelima. Sponzori će naravno biti HT Hinet i VipNet uz malu pomoć nemarnih gradskih vlasti. Školovani u doba predvojničke logike, radnici raznoraznih telekomunikacijskih struka, kabele su kamuflirali među grmlje, zakopali su ih u suho lišće, rastegli između borovih grana. Na njihovu sreću, dobro je što po ovom terenu ne pasu koze, iako se mogu očekivati uskoro , u želji da oprobanju nešto drukčije od lišća planike ili leprine. Uske osmatračnice su iskorištene za uvlačenje raznoraznih prošlih, sadašnjih i budućih kabela. Služe poput sign-on prompta za ulaz u unutrašnjost operativnog sustava tvrđave. Password ne treba, vrata su stalno otvorena. Prošlih stoljeća tvrđava je vjerno služila stotinama nogu što dokazuju i ove izlizane stepenice smještene u unutrašnjosti ovog kamenog zdanja. S vrha tvrđave uživao sam u prekrasnom pogledu prema istoku, ako to koga više inspirira. Nadam se da mi nekoliko minuta stajanja na nekoliko vlanih dužina ispred antena, neće škoditi.

(Hoteli Liburna, Park i Marko Polo u prvom planu. Hotel Bon Repos,  Inkobrod, naselje Zagradac u središnjem dijelu, otočić Vrnik i Lumbarda u daljini.)

 

14. lipnja - CroVip-NET Hi-tech shit (4)
25. svibnja, Ministarstvo kulture RH, Uprava za zaštitu kulturne baštine Konzervatorski odjel u Dubrovniku, donjelo je RJEŠENJE O PRIVREMENOJ OBUSTAVI RADOVA .. . 1. Obustavljaju se svi zahvati postavljanja kabela koje Hrvatske telekomunikacije iz Dubrovnika vrše na tvrđavi Forteca, 2. Za sve štete koje bi nastale radnjama izvršenim suprotno određenju iz točke 1. .. bit će odgovoran investitor i izvođač radova. 3. Hrvatske telekomunikacije iz Dubrovnika dužne su odmah i pod prijetnjom prinudnog izvršenja obustaviti sve zahvate na postavljanju kabela ... i predmetni prostor vratiti u prvotno stanje. 4. Žalba protiv ovog rješenja ne odgađa njegovo izvršenje. Ostaje nejasno da li je ovakvo rješenje poslato VipNetu i HTV-u koji također na Forteci imaju svoje instalacije i što znači da se predmetni prostor vrati u prvotno stanje, da li je to Forteca kakvu smo imali prije 20-tak godina, dakle bez bilo kakvih kabela, i antenskih instalacija.

6. lipnja - CroVip-NET Hi-tech shit (3)
Gradsko se poglavarstvo na redovitoj tjednoj sjednici očitovalo o najnovijem VIP-ovom upadu na korčulansku kulu Fortecu spomenik kulture kojeg su podigli Englezi za dvogodišnje vladavine Korčulom početkom 18 st. Po riječima gradonačelnika dr. Anta Lakića, Grad je s VIP-om, HTV-om i TKC-om sklopio načelan ugovor na 3 godine o instaliranju antenskih postrojenje i ostale komunikacijske opreme na gradskome području. No, tvrdi gradonačelnik, ove su tvrtke prethodno bile dužne pribaviti mišljenje konzervatorskog zavoda u Dubrovniku te zatražiti lokacijsku i građevinsku dozvolu pa tek onda instalirati svoju opremu. - Kako sam upoznat oni nisu ispunili prethodne uvijete pa su grad "divljim" instaliranjem svoje opreme dovele u neugodan i nezavidan položaj. Poglavarstvo će zbog toga uputiti prijavu građevinskoj inspekciji i zatražiti mišljenje konzervatorskog zavoda a zahtijevat će od VIP-a i ostalih tvrtki da za svoja antenska i ostala postrojenje nađu druge lokacije koje ne ugrožavaju kulturno-spomeničku baštinu - kazao je na kraju Lakić. (Ž.P.)

6. lipnja - CroVip-NET Hi-tech shit (2)
U jutrošnjoj emisiji na loklanom radiju, član poglavarstva Grada Korčule, gosp. Jakov Belić, rekao je da je Grad  dao suglasnost VIP-netu za postavljane svojih instalacija na kuli Forteca, dodavši da daljnja administrativna procedura, potrebna do okončanje posla nije ispoštovana, te da su instalacije postavljene bez potrebnih odobrenja drugih nadležnih institucija kao suglasnoti konzervatora, građevinske dozvole, itd.