Ivo Didović DIDO
Korčula exhibition, June 2001.

Ivo i njegova uciteljica slikanja Nada Batistic

17. lipnja - Izložba radova Ivo Didović DIDO

U galeriji "Don Luka" večeras je u Korčuli otvorena izložba radova, lumbarajskog i korčulanskog slikara Ivana Didovića.  Rođen je 1949. godine u Splitu, osnovnu školu pohađa u Korčuli, a tehničku školu jake struje u Splitu. 1970. odlazi u Njemačku, gdje nekoliko godina radi u struci. Povučen otočkom umjetničkom tradicijom, nešto kasnije u Dortmundu upisuje studij umjetnosti i fizike te ga završava s predikatom "sehtr gut" i dobija nagradu sveučilišta za najbolji završni ispit godine. Pored angažmana kao docent umjetnosti, Didović razvija nakon studija, svoj vlastiti umjetnički izraz. Svojim radovima izlazi pred publiku brojnim grupnim i samostalnim izložbama od Amsterdama, Bremenhafena, Bonn-a, Dortmunda, Dieseldorfa, Essena, Pariza, Nancy-ja, Rouana, Vittela, te po prvi put u Hrvatskoj, u Korčuli. Njegovi radovi se danas mogu pronaći u brojnim privantim i javnim prostorima zapadnoeuropskih zemalja. Za svoj rad je dobio niz nagrada i priznanja.

Korčulanska izložba je retrospektivnog karaktera i prikazuje stvaralački rad čovjeka, koji ne slijedi komercijalno motivirane trendove u umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. Na temelju vlastitih studija kako klasične tako i klasično-moderne umjetnosti kulturnog okruženja zapadne Europe, autor razvija svoj vlastiti slikarski izraz, koji se ne iscrpljuje u slučajnosti eksperimentalnog trenutka, već dosljedno i jednako jasno traži definitivnu formulaciju kako sadržajno tako i formalno tehnički. Dok dakle na jednoj strani promatramo virtuoznu igru stilskih elemenata vezanih za neke na prvi pogled trivijalne teme, poput mrtve prirode, pejsaži, na drugoj strani susrećemo svojevrsnu i veoma snažnu sintezu naoko raznorodnih stilskih elemenata kao što su surealizam i kubizam, a koja nam na posebno upečatljiv način predočava određene probleme modernog života u kojem pojam humanizma i humanosti sve više blijede. Ova sinteza je samo logičan slijed jednog razvojnog procesa, čiji je cilj isključivo sredstvima slikarsko-umjetničkog izražaja izgraditi platformu neposredne komunikacije između slike i njezinog promatrača


 

Ivo Didović - WEB Gallery
dido1.jpg (18623 bytes) dido2.jpg (14342 bytes) dido3.jpg (17805 bytes) dido4.jpg (20914 bytes) dido5.jpg (13750 bytes) dido6.jpg (13164 bytes)