12. ožujka 2001. - Službeno otvoren odjel hemodijalize u Korčuli
Presjecanje vrpceNakon što je prije dva tjedna odjel hemodijalize u Korčuli pušten u rad, danas je, na prigodnoj svečanosti, i služeno otvoren. Tom činu bili su nazočni brojni uzvanici i dužnosnici, predstavnici gospodarskih, društvenih i kulturnih institucija Grada Korčule i Županije, ministrica zdravstva RH, prof. dr. Ana Stavljenić Rukavina te bivši ministar prof. dr. Željko Rainer, koji je posebno zaslužan što je realizacija ovog projekta prihvaćena i financirana iz državnog proračuna Rep. Hrvatske u okviru programa unapređenja zdravstvene zaštite na hrvatskim otocima. Ministrica Rukavina, uz zahvalu svima koji su doprinjeli realizaciji ovog projekta, naglasila je da odjel hemodijalize u Korčuli omogućuje ostajanje na otocima te otvaranje mogućnosti da se tokom čitave godine zbrinu svi oni koji dolaze na otok i kojima je ovakva usluga potrebna.

 


26. veljače 2001. - U Korčuli jutros započeo s radom odjel za hemodijalizu
Nakon dugotrajnih i detaljnih priprema jutros je započeo s radom odjel za hemodijalizu u Domu zdravlja u Korčuli. Teško oboljeli pacijenti s područja otoka Korčule i Pelješca, trajno ovisni o liječenju hemodijalizom, godinama su podnosili tegoban život stalno putujući u udaljene centre u Dubrovniku i Splitu. Otvaranjem ovog odjela  u Korčuli za 10 naših pacijenata će uvjeti liječenja i života postati znatno lakši. Projekt izgradnje i opremanja odjela hemodijalize je uz veliku pomoć bivšeg ministra zdravstva prof. dr. Željka Reinera, u potpunosti financiran iz državnog proračuna Rep. Hrvatske u okviru programa unapređenja zdravstvene zaštite na hrvatskim otocima.
Novootvoreni odjel hemodijalize u Korčuli trenutno je najsuvremeniji odjel za dijalizu u Rep. Hrvatskoj. Zamišljenje i izgrađen po svim europskim i svjetskim standardima uvjeta prostora, kvalitete i vrste opreme za obavljanje djelatnosti hemodijalize. Smještenje na oko 400m2 u okviru Doma zdravlja u Korčuli s potpuno odvojenim prostorima i sanitarijama za hepatitis pozitivne pacijente. Ima 12 priključnih mjesta sa 14 najsuvremenijih kompjuteriziranih aparata firme "Fresenius". Posjeduje najmoderniji uređaj za pripremu vode u dijalizi, a postignuti kvalitet vode je vrhunske kakvoće. Odjel je klimatiziran, posjeđuje elektronski upravljive krevete i krevete fotelje, satelitske TV prijemnike, poseban uredaj za kompletnu dezinfekciju otpadnog materijala iz dijalize te svu potrebnu dodatnu opremu. Osoblje odjela hemodijalize je školovano i obučeno za rad u nekoliko naših najboljih klinika te u inozemstvu. S obzirom na mogućnost dijaliziranja značajno većeg broja pacijenata od postojećih, ozbiljno se planira razvoj turističke dijalize za pacijente iz Hrvatske i inozemstva. Otvaranje odjela hemodijalize velik je napredak za Dom zdravlja Korčula. To je značajno postignuće za grad Korčulu i cijeli naš kraj. Prigodom početka rada odjela hemodijalize u Korčuli, ravnatelj Doma zdravlja Korčula spec. urolog dr. Josip Podbevšek i voditelj odjela hemodijalize spec. internist dr. Davor Podbevšek ovim se putem zahvaljuju svima koji su na bilo koji način doprinjeli realizaciji ovog projekta.