Korčula - 13. listopada 2001.
Posjet ministra prosvjete i športa u vladi RH
dr. Vladimira Strugara
Nakon razgovora u poglavarstvu Grada, Ministar, njegovi suradnici, lokalni političari i ravnatelji škola, pristali su na zajedničku fotografiju u prepoznatljivom stilu Europske unije. Gradska vrata su najprikladnije mjesto za tu svrhu. Na kraju radnog dijela Ministru je Gradonačelnik poklonio nekoliko knjiga te medalju s likom Marka Pola, rad ravnatelja žrnovske osnovne škole prof. Anta Radovanovića Bjonda. Slika sa malim moreškantima je bila ministrova želja. Iznenadila ga je reakcija crnog moreškanta kada tražio mač od njega  (valjda je i on htio imati mač u ruci kao pravi vladar). Mali je moreškant odgovorio - Ne dam! Iznenađeni ministar je upitao - Posudi mi samo za slikanje, na što je moreškant dodato - Nedam ti mač taman umri... to se je ministru toliko dopalo da je kao opsjednut kasnije komentirao ovu zgodu. U Dječjem vrtiću su mu tete priredile marendu od domaćih specijaliteta, pršuta, kozjeg sira, slanih gera, smokava, oraha, mindeli i naravno domaćeg vina. Smjestili su ga u grupu zajedno sa predškolcima, Tajanom iz poglavarstva i  tetom Marom.

 

13. listopada -  Ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar u Korčuli
Vladimir i VedranDanas je ministar prosvjete i športa u Vladi RH, Vladimir Strugar sa suradnicima posjetio grad Korčulu. Neposredni povod je bila ministrova želja da posjeti Dječji vrtić u Korčuli, koji je nedavno, povodom Svjetskog dana učitelja, dobio nagradu kao najbolja obrazovna ustanova u  Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Radni dio posjeta započeo je sastankom u poglavarstvu na kojem su uz domaćina, korčulanskog gradonačelnika Mirka Duhovića, sudjelovali dožupan Vedran Leleković, članovi poglavarstva te ravnatelji obrazovnih ustanova na području Grada. Uvodno su gradonačelnik i ravnatelji obavijestili ministra o stanju u svojim školama te problemima s kojima se susreću.
Ministar je na početku izrazio zadovoljstvo što je u Korčuli te se zahvalio na pripremljenim izvješćima. - "Svi problemi su rješivi, ... mi možemo pomoći. U postupku je izrada novih kriterija za financiranje školstva gdje će otoci imati posebno mjesto. Država uvođenjem decentralizacije ne može jednostavno dići ruke. Sve što je započeto će biti i dovršeno. Pomoći ćemo i u novim projektima ali će prioritete određivati županije, općine i gradovi. Država će se brinuti o projektima od državnog interesa. Specifičnosti će svakako biti uvažavane. Što se malih škola tiče budite bez brige, nema zatvaranja malih škola. One su srce u svakom mjestu". Nakon radnog dijela, ministar Strugar je posjetio Dječji vrtić, gdje su mali moreškanti posebno za njega i njegove suradnike izveli dječju morešku, gradilište srednje škole u naselju Sv. Anton te Osnovnu školu u Žrnovu.