Nedjelja - 21. travnja 2002.
Izlet na brdo KOM 508 metara.
kom1.jpg (31719 bytes)
Organizatori i domaćini ovog izleta su bili članovi HPD SPIVNIK iz Blata. Na polazištu se sakupilo 30-tak ljubitelja prirode iz Vele Luke, Blata, Žrnova, Korčule, Orebića te dvoje gostiju. Izlet je upriličen povodom Dana planeta Zemlje. - Ala da! Uputimo se polako. Ni potriba prišit.

kom2.jpg (15416 bytes)
Nakon dvadesetak minuta pješačenja došli smo do špilje KOMORAČIŠĆE. - Ovdje su se Blaćani skrivali za vrijeme gusarskih napada na otok, objašnjava prof. Tonči, pokazujući urezane znakove od prije nekoliko stoljeća.

kom3.jpg (35446 bytes)
Pri samom vrhu iznenadili su nas Smokvičani, Nenad i Jakov. Brdo Kom je njihov teritorij. Moraju biti na oprezu, jer s Blaćanima se nikad nezna. Oni imaju sposobne geometre i dobre veze.
Za vrime ručka, je jedan od Blaćana komentira njihovo prisustvo. - Za pasa, misli san da će ispeć onega kuška! Vidi san oganj a niga bilo ništa okolo njih za jist!

kom4.jpg (21058 bytes)
Na vrh se među prvima popeo gospar Ive Mirošević iz Vele Luke. Običaj je upisati svoje dojmove u bilježnicu. Riječi mu ne nedostaju, gospar Ive je pjesnička duša.

kom5.jpg (11232 bytes)
KOM - 508 metara.

kom6.jpg (14780 bytes)
Katarina, predsjednica Modro-zelenih iz Korčule, nema planinarsku knjižicu. Neko vrijeme će pečat čuvati blizu pupka.

kom7.jpg (42370 bytes)
Na vrhu.

kom8.jpg (33904 bytes)
Šjor Luka Trojanović iz Planinarskog društva Sv. Ilija, je pravi zabavljač. Blaćanima je pričao o svojim iskustvima,  je o ljekovitim travama, endemskim vrstama na Sv. Iliji, poskocima, čagljima, spili Nakovane, ...

kom9.jpg (19078 bytes)
Mala Blajka.

kom10.jpg (26948 bytes)
E, nakon ručka, uz čašicu bijele Cetinke, počele su priče.
- Kako ne, jan znan di se je rodi Marko Polo, - reka je barba Petar. - U   Blatu, u kući blizu crikve. Na putovanje u Kinu je poša iz Prigradice.
Robertu se ta teorija nije svidjela. Srećo je nastavi s lovačkim pričama, čuli su se i blajski vicevi.
Sad ću jan jednoga, - reka je Neno, - Ovo ni vic ovo je istina. Zubar Zlatan je hodi uza skale u svoju ordinaciju, a isprid njega teta Mara. Kako je bila poviše   vidi jon je gaćice. U ordinaciji, kad je teta Mara zinula, zubar jon govori; Ala teta Mara da ću van kroz justa pogodit koje su van boje gaćice. - Ala reci! Zlatan je naravno pogodi. Teta Mara je bila isto mrvu korajozna, digla je noge i ukazala mu gaćice. Ala sad ti meni pogledaj kroz pizdu i reci koji me zub boli!

kom11.jpg (37177 bytes)
HPD Spivnik, osim planinarenja istražuje jame i špilje. Kako to izgleda pokazao nam je Vlade Šeparović. Nakon kratkog tečaja o spelološkoj opremi, spustio se 50-tak metara u jamu Komoračišće. - Ova jama je još neistražena. Spuštali smo se do 80-tog metra ali je sigurno mnogo dublja. Trenutno istražujemo jamu Paklenica. Prema podacima iz 1961. godine, na otoku je već istraženo 115 speloloških pojava. Neistraženih smo samo oko Blata pronašli još 30 a sigurno ih ima i na ostalom dijelu otoka, možda oko stotinjak. Ljepote ovih jama su izuzetne, mogu se mjeriti, bez šale, s ostalima po svijetu. Društvo Spivnik je jedino ovlašteno za istraživanje jama i špilja na otoku. Opremljeni smo za kompletna istraživanja i do najvećih dubina. Cilj nam je zaštititi ove ljepote od avanturista i devastatora.

kom12.jpg (27944 bytes)
Vlade se spušta u dubinu.

Back to homepage