19. kolovoza (Žrnovo) - Održana Prva žrnovska Makarunada


Teta Boža ..U Žrnovu ispred Doma kulture u nedjelju je održana 1. Makarunada - natjecanje u pripravi žrnovskih makaruni koje je okupilo oko pedeset domaćica podijeljenih u četiri ekipe - Kampuš, Postrana, Prvo selo i Brdo.

Vesela manifestacija koju su organizirali MO Crvenog križa Žrnova i TZ Grada Korčule privukla je i veliki broj domaćih i stranih posjetilaca, te odmah u startu opravdala ideju da postane tradicionalna. U veseloj radionica nazvanoj «Učini sam pijat žrnovskih makaruni» najprije su mnogi prvi put u životu na dasci mijesili tijesto, a potom ga brašnjavim dlanovima i drvenom iglom pretvarali u šupljikavu tjesteninu.
Za to vrijeme iz četiri velika kotla na ognju zajedničkim djelovanjem kapule, petrusimena, govedine te raznih znanih i tajnovitih dodataka žrnovskih domaćica zamirisali prvi glogoji šugova kuhanih po starim požutjelim i grizicama načetim ricetama. Privlačni kulinarski vonji začas su se proširili arhaičnim štradama, baštinama i kamenim potleušicama Žrnova napravivši redove u kojima se čulo i francuski, talijanski, njemački... Staro i mlado, domaće i strano čekalo je svoj pijat makaruni kako bi kušalo uratke žrnovskih domaćica i udovoljilo već dobrano iritiranom vlastitom teku. Mnogi su skloni tvrdnji da nikada jedna zabava u Žrnovu nije privukla veći broj posjetilaca...

Pobjednice ..Uz pjesmu, smijeh i svirku Kratkog spoja napravljeno je i pojedeno više od 350 porcija makaruna, koje su se u humanitarne svrhe prodavale po simboličnoj cijeni. Zahvaljujući konobama «Miramar" i «Castello», uz one izvorne šugove i toče, na Makarunadi su se kušale i moderne verzije žrnovskog makaruna - vegetarijanske i one začinjene plodovima mora.

Ocjenjivački sud sastavljen od meštara medicine, novinarskog pera i domaćih gurmana iz krnovalskih udruga Vilani i Bonkulović, među kojima Željko Rainer, Ivan Fattorini, Davor Penić, Željka Fattorini. Anka Bilić Keserović, Velko Jeričević, Tonči Baždarić, Branko Kalogjera, Mirko Duhović i Marjan Puhovski najboljima je proglašena ekipa Kampuša, ali i svi ostali; ekipe Brda, Sela, Postrane, su bili jednako dobri pa su voditelji dobili makarun od kamena. Za sve prisutne Prve Makarunade u Žrnovu pobjednik je pak bio svaki od desetak tisuća dlanovima napravljenih i šugovima začinjenih - žrnovskih makaruna! (Nenad Kosović)

 

--> Pogledati Slike