PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Udruge stranaka (HKDU, HSLS, HSS, LS i SDP)


"METLA"

Dana 21. veljače 1999. godine održani su izbori za gradske kotare i mjesne odbore grada Korčule na kojima je zajeničkom listom nastupila udruga stranaka HKDU, HSLS,HSS,LS i SDP u izborima za dva gradska kotara i mjesne odbore Žrnova, Postrane, Pupnata i Račišća. Uz ovu listu na izborima su se svojim listama predstavili HDZ i HSP, a za izbor članova mjesnog odbora Žrnovo prijavljena je još Nezavisna lista. Za izbor članova mjesnog odbora Čara prijavile su se liste Udruge stranaka ( HKDU,HSLS, LS i SDP), lista HSS i zajednička lista HDZ i HSP.

Potrebno je reći da je na izbore pristupilo 48,87 % upisanih birača, te da smo takvim odazivom zadovoljni pogotovo kada se uzme u obzir karakter ovih izbora.

Osvrćući se na rezultate izbora i njihovo prezentiranje u javnosti pogotovo u članku objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji od 24. veljače 1999. godine pod naslovom - HDZ "POMEO" oporbenu petorku. moramo izreći stav Udruge. Naime u navedenom članku se sugerira kako je HDZ ostvario uvjerljivu pobjedu. Stvarnost je ipak ponešto drukčija jer je HDZ ukupno za sve kotare i mjesne odbore dobio 1060 glasova (u Čari zajedno s HSP-om) ili 42,40 %, a Udruga 1156 glasova ili 46,24 % dok je ostatak glasova podijeljen između HSP-a i Nezavisne liste. U samom mjestu Korčula Udruga je ukupno za oba kotara dobila 651 glas ili 52 % glasova, a HDZ 465 ili 38 %. Ovi podaci predstavljaju kontinuitet čime se potvrđuje da HDZ-a najveću podršku ima upravo u Pupnatui nekim okolnim mjestima.

Uz ove podatak treba uzeti u obzir da je na prethodnim izborima za kotare i mjesne odbore HDZ imao potpunu vlast u svim mjesnim odborima i oporbu sa sveukupno 8 mandata, da sada Udruga stranaka ima 21 mandat, apsolutnu vlast u najvećem kotaru Stari grad(6:3) i mjesnom odboru Račišće, da je uvjerljivu pobjedu HDZ ostvario samo u mjesnom odboru Pupnat dok je u ostalim rezultat bio ili na strani Udruge ili tijesna pobjeda HDZ-a.

Zbog svega navedenog ne možemo se složiti s naslovom niti sadržajem spomenutog članka, niti nam je poznata matematika koja je "pomela" svima jasne brojke.

Također bismo se željeli zahvaliti svim biračima koji su svoje povjerenje ukazali kandidatima zajedničke liste s obećanjem da ćemo učiniti sve da časno i pošteno branimo interese svih stanovnika grada Korčule.

I na kraju, što ne znači da je manje važno, moramo iskazati svoje ogorčenje i protest zbog načina na koji je koalicija HDZ i HSP u mjestu Čari "proslavila" pobjedu kada je ispred kuće nositelja liste Udruge bačena eksplozivna naprava čime je u opasost dovedena imovina , ali i ljudi. Ovo smatramo terorističkim činom koji nas podsjeća na davno prošla vremena. Poslije svega možemo zamisliti kako bi tek koalicija HDZ , HSP obilježila svoj eventualni poraz.

Hrvatska kršćansko-demokratska stranka,
Hrvatska socijalno-liberalna stranka,
Hrvatska seljačka stranka,
Liberalna stranka,
Socijaldemokratska partija Hrvatske