DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA
OPĆINA SMOKVICA - POGLAVARSTVO
SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPĆAVANJA ( SVIMA)
Smokvica 24. veljače 1999.

Poglavarstvo općine Smokvica, nakon rasprave o odluci općinskog vijeća općine Blato, u svezi njihove Odluke o neprihvaćanju "navodne" inicijative Općine Smokvica i Grada Korčule za promjenu granica područja Općine Blato, daje sljedeće PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Smokviška općina, poput većine susjednih, od samog svoga konstituiranja zalaže se za nepromjenjivost granice među općinama, javnosti je poznato da smo čvrsto inzistirali da se u postupku određivanja granica, poštuju granice bivših mjesnih zajednica, odnosno granice katastarskih općina. Pošto nikada nećemo dopustiti da bilo tko pokuša mjenjati naše granice, još manje bi se željeli baviti tuđim. Stoga nas uistinu čudi da bi netko mogao i pomisliti, a pogotovo napisati da smo zahtjevali promjenu granica područja općine Blato. Jedino, ako naš zahtjev za utvrđivanje granica općine Smokvica u skladu sa granicama katastarske općine Smokvica, kojeg smo uputili nadležnom povjerenstvu Vlade R.H. nije pogrešno shvaćen, što se nas tiče isti zahtjev može uputiti i općina Blato, naravno za granice svoje katastarske općine, a ako nas pamćenje dobro služi, na njima su jedno vrijeme i inzistirali.

Pored ovog nesporazuma, koji je nadamo se sada račišćen, želimo javno pozdraviti odluku predstavničkog tijela naše susjedne općine Blato, kojom su jasno dali svima na znanje da nikakve promjene granica ne dolaze u obzir. Time su javno otklonili one ružne insinuacije da navodno općina Blato žele "okupirati" skoro polovicu našeg područja, odnosno cijelu sjevernu stranu katastarske općine Smokvica, čak, da namjeravaju, kada protutnje preko naše općine " zauzeti" i dio k.o. Čara, koja je u sastavu grada Korčule!!! Mi smo uvjek govorili da je nemoguće da postoji netko u Hrvatskoj, danas nakon Oluje, tko bi imao takve "apetite", i drago nam je da su naši susjedi svojom odlukom potvrdili da smo bili u pravu. Jer, zar nakon muke i stradanja kojima smo sačuvali državne granice, umjesto prosperiteta i razvitka kojeg nam omogućava i potiče naša Hrvatska država, da se bavimo ovakvim "mini teritorijalnim pretenzijama" bilo bi zbilja iluzorno.

Nakon ovakve odluke blatskog općinskog vijeća sigurni smo , da će zahtjev za utvrđivanje granica naše općine u skladu sa granicama k.o. Smokvica biti puka formalnost, tim više što smo u našem zahtjevu kao i oni u svojoj odluci baratali istim argumentima; prostornim, gospodarskim, prometnim, pravnim, poglavito ističući povjesne, ali ne kako su se neki navodno pozivali na povjest od 1945. na ovamo, apstrofirajući pri tome posebno 1959  (ne znamo zašto, nije to početak svijeta) već od prve polovice petnaestog stoljeća, od kada datiraju prvi pisani tragovi o pripadnosti općinskih posjeda pojedinim naseljima na Korčuli.

No sve to sada nije previše bitno, nakon ovakve odluke (moramo priznati da je i neke među nama ugodno iznenadila) blatskog općinskog vijeća, kojom je potvrđeno, ono za što se i mi čvrsto zalažemo, a to je da nema nikakvih mjenjanja granica, a kako smo ih i mi kao i naši susjedi spremni braniti svim dopuštenim sredstvima (a koja su to nedopuštena kada su granice u pitanju) u provedbi svoje odluke uvjek će imati našu snažnu i bezkompromisnu potporu.

NAČELNIK OPĆINE
Tonči Kunjašić v.r