Tonči Gatti
Izložba "Kamen i more u življenju otočana"
Korčula - 8. rujna 2000.
BratimBrodJedrenjakKorcula
Tonči Gatti, Korčulanin, naš sugrađanin se od same ideje Festivala mora odazvao za sudjelovanje u ovom projektu proslave mora i oceana koji se dijelom održava u Korčuli od 6 - l0. i dijelom u Dubrovniku od 13. do 17. rujna ove godine. Tonči Gatti je poznat kao naš prijatelj, vrijedan meštar u svojoj struci i vanredan klapski pjevač, član klape Škoji u HGD Sv. Cecilija. Danas je prilika da se upoznamo s još jednom njegovom kvalitetom, izradom naročitih suvenira, unikata koje Tonči izrađuje za svoju dušu u vrijeme predaha u svakodnevnom poslu.

Tonči Gatti će nam večeras na neobičan način kroz izložbu Kamen u življenju otočana predstaviti svoj grad i otok Korčulu. U ovoj izložbi naći ćemo sažetu tradiciju življenja Korčulana kroz poseban povijesni i ovovremeni kontekst izražen u prirodnim materijalima ovoga podneblja, kamenu i drvu. Kamen i drvo i more zajedno sa šakom zemlje temeljni su oslonci koji su od antičkih dana bili podstrehom i snagom za opstojnost stanovnika ovoga grada i otoka.

I dan danas postoji živo sjećanje na davna vremena i postoji živo svjedočanstvo čvrsto ukorijenjeno o širokom spektru korčulanskog tradicijskog života. Večerašnji sažeti kolaž usko je vezan uz more, drvo, kamen, plovidbu, brodove, sudbonosne pomorske bitke, grad Korčulu - rekli bismo NIZ OD KORČULE.

Neobrađeni kamen i drvo i ponešto stakla sa plaža Tonči je jednostavno uzeo u prirodi i skladno i domišljato složio i na taj način kroz 25 izložaka predstavio tri korčulanske bratovštine u procesijama, stari grad Korčulu, pomorsku bitku iz 1298. u kojoj je zarobljen Marko Polo, bitku iz 1571. kada su Korčulu napali Turci, druge velike povijesne bitke i brodove srednjega vijeka, brod koji je Ameriga Vespući poveo u novi svijet itd.

Na izložbi su i nezaobilazni likovi Marka Pola, Lamba Dorije, te vječiti globus koji govori o jedinstvu ove zemljine kugle i o ovom našem gradu u otoku kao njenom sastavnom dijelu.

Zahvaljujemo Tonču i klapama Blajke i Škoji koji su doprinijeli Festivalu mora i oceana te Programu Marko Polo tradicija. Britanska TV ICP PARKLAND FILMS snima dokumentarni film o Festivalu mora i oceana tako da će i večerašnja izložba kao i cijelo ovo naše podneblje ostati zabilježeno. (Tekst: Stanka Kraljević)

Tonci Gatti