ŠPORTSKO DRUŠTVO ŽRNOVO
RUKOMETNI KLUB
Rukometni klub ZRNOVO, studeni/2000
- > Gore lijevo: Paulina Laus, Marina Skokandić, Amalija Duhović, Stela Kolić, Nikolina Jelušić, Nikolina Jelušić, Dora Mikelić, Tereza Curać, Saša Skokandić, -> Dolje lijevo: Ivana Cebalo, Maja Petković, Marija Plazonić, Milena Šale, Mari Duhović, Irena Petković, Nikolina Skokandić, Petra Bakarić
Povijest
Športsko društvo "Žrnovo" iz Žrnova na otoku Korčuli osnovano je 23. studenog 1947. godine. Tada je grupa športskih entuzijasta na čelu s prof. Milanom Orebom, osnovala Fiskulturni aktiv "Jedinstvo" koji je kasnije s preustrojem sustava športa 1948. godine, dobio naziv Gimnastičko društvo Žrnovo, a od jeseni 1951. godine, zove se Društvo za tjelesni odgoj Partizan Žrnovo. Društvo okuplja djecu od predškolske dobi pa sve do starijih omladinaca (seniora). Djeluju u sekcijama; odbojka, košarka, atletika i gimnastički višeboj. Sudejluju na općinksim i kotarskim natjecanjima gdje uglavnom osvajaju prva mjesta.

Najveći uspjeh društvo bilježi 1951. godine kada, na prvenstvu Hrvatske u Rijeci, ženska vrsta u narodnom višeboju (sedam atletskih i gimnastičkih disciplina) osvaja prvenstvo Hrvatske. Iste godine, kao prvakinje Hrvatske, sudjelovale su na prvenstvu bivše države - Jugoslavije u Sarajevu te osvojivši prvo mjesto, postaju prvakinje Jugoslavije u narodnom višerboju. Članice ženske ekipe pojedinačno također osvajaju prva mjesta na republičkim i državnim prvenstvima. Muška ekipa u narodnom višeboju sudjeluje na državnim prvenstvima te su dva puta osvajili druga mjesta.

1953. godine mještani Žrnova započeli su s gradjom igrališta, pored novoizgrađene škole.  Igralište je imalo jamu za skok u vis, u dalj, gimnastičke sprave (vratilo, ruče i dr.). Žrnovci se rado sjećaju nastupa poznatih svjetskih gimnastičara tog vremena;  Cerara, Čakleca, gimnastičke reprezentacije Mađarske i dr.
Sljedeće godine igralište se proširuje na potrebne dimenzije za odigravanje rukometnih utakmica, a 21. studenog 1954. godine odigrana je prva službena rukometna utakmica na jadranskim otocima uopće, između Žrnova i Mladosti iz Korčule. Društvo sudjeluje na raznim natjecanjima u odbojci i košarci.

Rukomet je kasnije bila glavna športska grana kojom se bave žrnovska djeca i omladina. U muškim i ženskim kategorijama natječu se u općinksim i regionalnim ligama s više ili manje uspjeha. Od 30. siječnja 1996. godine društvo djeluje pod novim imenom -  Športsko društvo Žrnovo. U ratnim godinama aktivnost je gotovo zamrla, da bi se 1999. godine, okupila ženska mladost, u novi rukometni klub koji se danas natječe u županijskoj, dubrovačko-neretvanskoj rukometnoj ligi.

Back