KORČULA 4. July 2001.
The Festival of Sword Dances, opening parade
Moreškanti HGD Sv. Cecilija iz Korčule.
Nekoliko tisuća Korčulana i njihovih gostiju pratilo je mimohod od Sv. Nikole, preko Plokate, glavnog ulaza u grad - Punta, ulicom do katedrale Sv. Marka sve do zapadne gradske rive, gdje je održan revijalni program u kojem su sudjelovale sve udruge.
Branitelj iz žrnovske Moštre, Marin Curać "Raškić", traži od gradskih vlasti dozvolu ulaska viteških postrojbi u stari grad Korčulu. Moreškanti Grupa Lange Wapper, Antwerp - Belgia izveli su niz flamanskih plesova te lančani ples s mačevima. Grupa Tatarata iz Castelterminija u Italiji (Sicily). Korčulane su oduševili vrlo temperamentnim plesom (nadmetanjem) s mačevima. Bubnjar grupe Tatarata. Njegovih zvukova je bila puna Korčula. Grupa Tatarata je osim bubnjanja i zveckanja s mačevima komunicirala "ratničkim" pokličima što je dodatno doprinosilo atraktivnosti njihovog nastupa. Barjaktar blajske Kumpanije. Ante Jakas Kušpilić, gradksi poglavar (samo za ovu priliku). Ljepši dio mimohoda. Djevojke iz Vele Luke. Svirač na mišnjicama i bubnjar Kumpanije iz Čare. Barjaktar i bubnjar Kumpanije iz Pupnata. Smokvički kapitan. Kumpanjoli najmlađe Kumpanije na otoku. Velolučanima je ovo prvo sudejlovanje na Festivalu. Rapski samostreličari. Rapski knez (uobičajeno gradonačelnik Raba) i princeza u prekrasnim starinskim nošnjama.

 

Večeras je mimohodom viteških udruga s otoka Korčule; Kumpanije iz Vele Luke, Blata, Smokvice, Čare i Pupnata, Moštre iz Žrnova, Moreške iz Korčule, te gostiju; Rapskih samostreličara iz Raba, grupe Tatarata iz Castel Terminija u Italiji te grupe Lange Wapper iz Antwerpena u Belgiji, svečano otvoren već tradicionalni Festival viteških igara. Sve do 22. kolovoza, kada je predviđeno zatvaranje, u gradu i mjestima na otoku, izvest će se oko 40-tak predstava domaćih i stranih izvođača. Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica, Grad Korčula te HTP Korčula, organizator je korčulanska Turistička zajednica.

Back