MARINETO TOMAŠIĆ DEŽEVIĆ (1974. - 2001.)
marineto.jpg (39586 bytes)  

Umro je Marineto Tomašić Dežević, Kapetan i vitez, tajnik Viteške udruge Kumpanjije iz Smokvice. Marineto Tomašić rodjen je 26. kolovoza 1974.

U osnovnoj školi pronalazi sebe u dramskoj sekciji gdje se ocrtava njegov glumački intelekt.To se nastavlja kasnije u njegovoj zreloj dobi kada izvrsno glumi sa dramskim amaterima KUD-a " Ante Ćefera iz Smokvice. Svoj smisao za ritam daje upravo na činelama gdje se okušao u proteklom desetljeću kao činelista u Narodnoj glazbi Smokvica.

Svestranost u kulturnim zbivanjima ogleda se u njegovom govornom nadahnuću, tako da nema kulturne manifestacije u mjestu i u općini gdje on nije sudjelovao. Izvrstan je govornik, pun ideja i pokretač raznih kulturnih dogadjanja.

Njegov život je bio podređen Kumpanjiji i nitko kao on nije srastao za nju. U petak navečer, kada se dogodila ova tragedija, na put je otišao zbog Kumpanjije. Živio je za Kumpanjiju i umro je za nju. Neka njegov ogromni doprinos za izgradnju i ustrojstvo Viteške udruge ostaje oporuka našoj i budućoj generaciji vitezova kako se istinski čuva njeguje i voli naša i njegova Kumpanjija.

Posljednji ispraćaj održati će se dana 20. svibnja 2001. u 17 sati na mjesnom groblju Smokvica. (T.K.)

Back