Korcula.NET  > Grad Korčula  >  Dječji vrtić
Najboljem vrticu, Ministrova nagrada 2001.
Dječji vrtić - KORČULA
Pelavin Mir bb
Tel/fax: 020 71 16 31
E-mail: dv-korcula@du.htnet.hr
VIJESTI i ZANIMLJIVOSTI

2. prosinca 2004. Vrijeme je darivanja
Dječji vrtić Korčula, dobitnik Ministrova priznanja za uspješan rad, traži donatore za poboljšanje materijalnih uvjeta. Zbog smanjenog broja djece, smanjeni su i prihodi u proračunu vrtića. Želja djelatnika vrtića je zadržati nivo uspješnosti u odgojno obrazovnom radu kao i u održavanju boravišnih prostora svih vrtića.
Žiro račun kune: 2407000-1100039581
Devizni račun: Dječji vrtić Korčula, Nova banka d.d., SWIFT: DBZDHR2X Rn: 70301-1226967

 

20. veljače 2003. - Tko želi biti milijunaš
Evo što su djeca iz srednje skupine rekla tetama na temu "Milijunaš" ...
Josip M. - Da dobijem kune i kupim kuću i auto
Tomislav - Da kupim kuću da imam gdje živit
Roko - Da zaradim kune da kupim hranu
Ivana - Da kupim Twingo
Marina - Kad dobiješ milijun kuna na "Milijunašu" onda si milijunaš
Šimun - Milijunaš je kad dodješ do 100.000 kuna

 

4. lipnja - Sudjelovali smo na olimpijadi dječjih vrtića u Dubrovniku
Olimpijci
Sa sloganom "Što se nauči u djetinjstvu, nikad se ne zaboravlja", prošli vikend u Dubrovniku je održana olimpijada dječjih vrtića Dubrovačko-Neretvanske županije. Sudjelovali su dječji vrtići iz Metkovića, Ploča, Opuzena, Stona, Orebića, Korčule, Blata, Vele Luke, Župe dubrovačke, Konavala i Dubrovnika. Od korčulanske djece u atletskim natjecanjima zlatnu medalju je dobila Valentina Mikešin, brončanu Martina Milina, srebrnu Filip Gaćina za bacanje loptice, srebrnu štafeta 4 x 25 metara (Mia Depolo, Zrinka Podbevšek, Mia Rkman, Marija Radovanović), brončanu Ivan Bezek u trčanju na 50 metara. Mali korčulanski nogometaši su pobjedili Pločane s 2:0 a od ekipe Župe dubrovačke su izgubili 0:1. Svi sudionici su za uspomenu dobili diplome i majice olimpijade. U zabavnom dijelu programa sudjelovali su mali Moreškanti iz Korčule, mažoretkinja iz Metkovića te mala Mafrina iz Vele Luke.

 

18. veljače - Recimo DA sportu
Mali sportasi i Ivanina gusinica
Kad mogu Janica, Ivica, zlatni rukometaši, možemo i mi. Mi znamo zdravo živjeti. Slobodni, zadovoljni i sretni s loptom u ruci. Ovo je naš način za jačanje tjelesnog i duhovnog zdravlja. Slikali smo se zajedno sa svojim tetama sportašicama. ... (Srednja skupina - Tete Fani, Anka i Jula)

 

12. veljače 2003. - Mašakare ča mogu maškare, Sunce i Mjesec
Maskare
Vrijeme je od maškara. Danas je Anamaria slavila peti rođendan. Nakon ukusne Sunce - torte pripremili smo se za šetnju gradom. U parku pored Dubrovačke banke sve smo obajsjali. Staro i mlado zajedno prošlost i budućnost. Napravili smo đir po rivi, đir po gradu .. (Srednja skupina - Tete Nena i Jula)

 

28. svibnja 2002. - Šport za sva vremena
Trka u vrecama
Svoju završnu priredbu ove godine smo organizirali na neuobičajeni način. Trčali smo u vrećama, gurali kolica, gazili po balonima, trčali između čunjeva, itd. Sudjelovali su i naši roditelji, potezali su konop te trčali sa zavezanim nogama. Mi smo budući sportaši u našem gradu.

 

17. svibnja 2002. - Akcija čišćenja vrtića
ciscenje_okolisa.jpg (17790 bytes)
S metlom u rukama, pomagali smo velikima u čišćenju gradskih ulica. Očistili smo okoliš oko vrtića. Andro je bio šef. Borna se dobro snalazi s metlom. Cure su bile posebno radišne.

 

NAŠI RADOVI
O VRTIĆU

Dječji vrtić Korčula ustrojen je kao samostalna ustanova odlukom Gradskog vijeća Grada Korčule  22. veljače 1996. god. a taj dan je ujedno DAN VRTIĆA. Geslo vrtića je: "Bože daj mi strpljenja izdržati ono što ne mogu promjeniti, snage promjeniti ono što mogu promjeniti i mudrosti prepoznati razliku ."  U ozračju ove molitve, uvažavajući djetetovo dostojanstvo, glavno obilježje našeg rada je razvijanje pozitivnog identiteta djeteta pomažući mu da što više uradi sam, a za to se brinu tete: Draga Vilović, Anka Pendo, Morana Vilović, Jadranka Botica, Jasmina Mušić, Snježana Turković, Božena Trojan, Cvita Unković, , Renate Taušanović, Marina Salečić, Jasna Nobilo-Bakarić, Julijana Prižmić, Danijela Farčić i Anita Radovanović, medicinske sestre Magda Unković i Dubravka  Rogulj, računopolagatelj Merica Blažević(pola radnog vremena), kuharice Franica Foretić i Jasna Denoble, spremačice Jakica Milat i Milena Milat, domar Pero Granić te ravnateljica Fani Ivelja.

Kadrovi su stručno zastupljeni, a nedostaje nam računopolagač s još pola radnog vremena, te psiholog, pedagog, med. sestra...  Po jedna soba dnevnog boravka nalazi se u p.j. Račišće, Žrnovo, Pupnat, Čara i Lumbarda gdje je organiziran petosatni boravak, a smještene su u zgradama gdje su i osnovne škole. Vrtić u Korčuli nalazi se u prostranoj zgradi veličine 800 m2  i vanjskom prostoru s igralištem. U zgradi se nalaze četiri sobe dnevnog boravka za djecu od 3 do 7 god. , te dvije sobe za boravak djece jasličke dobi, kuhinja, radionica, blagovaonica, praona, sportska dvorana, kazalište lutaka i otvoreno potkrovlje. Hodnici su prostrani i bez stepenica te se koriste za razne aktivnosti. Prosječan broj upisane djece  godišnje je 240.

Po čemu je naš vrtić prepoznatljiv?

  • Možemo kazati da smo postali mali dječji kulturni centar potičući i njegujući kod djece već od jaslica ljubav prema svome kraju i bogatoj kulturnoj baštini.
  • Način našeg rada je rad putem projekata.
  • Uspjehe koje postižemo možemo zahvaliti našim stručnjacima iz područja predškolskog odgoja (seminari, sastanci,savjeti,stručna literatura) te prihvaćenim dokumentima - Koncepcija razvoja predškolskog odgoja i programsko usmjerenje odgoja i obrazovanja predškolske djece - koji su omogućili da odgojne programe oblikujemo prema konkretnim osnovnim i psihičkim potrebama djece.
  • Prateći veoma bogato kulturno i prirodno naslijeđe otoka Korčule, postavili smo kao bitni programski zadatak otvoriti Vrtić prema okruženju i okruženje prema Vrtiću sa svim sadržajima koji će pomoći djeci u stjecanju pozitivne slike o sebi,vlastitom identitetu, te pripadnosti svom prirodnom i kulturnom okruženju.
  • Tako možemo kazati da se u našem vrtiću stalno nešto događa, plešu mažoretkinje, balaju se Stari bali i Moreška, nosioci smo gotovo svih zabavnih, ekoloških, rekreativnih, humanitarnih  i poučnih aktivnosti u našem gradu, a našu Morešku snimale su hrvatska, češka, francuska i engleska televizija.
  • Surađujemo u projektu Zdravi grad provodeći u popodnevnim satima tjelesne aktivnosti, te se kod djece od malena razvija ljubav prema športu.

Veoma bitnim za naš rad smatramo trajnu edukaciju djelatnika, te su naši odgojitelji prisutni na svim seminarima za predškolski odgoj, a prvu fazu Kvalitetne škole završile su ravnateljica i dva odgojitelja.

Ponosni smo jer smo nedavno dobili suglasnost Ministarstva prosvjete i športa za naš Športski program kojeg je izradila Fani Ivelja, a koja je i odgojitelj i učitelj tjelesno-zdravstvene kulture.

Za svoj rad Vrtić je nagrađen 2000. godine za naročit doprinos na području društvenog života Kolektivnom nagradom Grada Korčule, osvojio je 1. mjesto za likovni rad na temu „Obitelj“ i nagradu Odjela za društvene djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije, 2001. god. osvojio je nagradu i 1. mjesto za likovnu mapu na temu „Volim Hrvatsku“ Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, te 2001. god. priznanje Grada Korčule za značajne uspjehe u kulturno-društvenom životu grada i za ministrovo priznanje. Naime, na prijedlog Ureda za prosvjetu Dubrovačko-neretvanske županije Dječji vrtić Korčula je u povodu Svjetskog dana učitelja dobio priznanje  od ministra prosvjete i športa dr. Vladimira Strugara za uspješan, kvalitetan i kreativan rad u 2000./01. god. Za nas je to priznanje ujedno i priznanje svim vrtićima u Hrvatskoj, jer je dokaz da predškolski odgoj ima svoje mjesto u sistemu školstva.