Korcula.NET  -  History & people - WEb exhibition Ivo Đani Maričić 2005  -  WEb exhibition Ivo Đani Maričić 2007

 

Ivo Đani Maričić - WEb exhibition 2005.
Autoportret Barke Kuća Radovanović Lignje Majka Mali Ston Masline Detalj Orebića Mrtva priroda Orebić Pogled s vrha Pelješca Regata Šanpjero Šnjuri

 

IVO ĐANI MARIČIĆ
Piše: prof. Nada Fisković

Ivo Maričić nije slučajno postao slikar. Zarana je olovkom i kistom bilježio svoja zapažanja formirajući slikarski put u početku samozatajno, a potom sve otvorenije potvrđujući svoju opredjeljenost za umjetnost.

On je slikar istančanog umijeća i izrazito kolorističkoga nadahnuća. Stvaralački hod otpočeo je radom u tehnici akvarela bilježeći neponovljive dojmove samog protoka vremena na obali mora. Spontano i slobodno on slijedi umjetnički zanos, a svoju darovitost potvrđuje kad prelazi na drugu tehniku rada, dakle kad napušta papirnu podlogu i radi slike sa uljanim ili akrilnim bojama. Iako s njima učvršćuje jarkosti prikaza i uzdiže blistavost mrtvih priroda, ipak je neizostavno iskustvo akvarelista koji koristi mnogo mekog svjetla na raznim motivima.

Đanija Maričića otpočetka privlači i ispunja prenošenje svog prirodnog ozračja u dimenzije malih slika. Lakoća i prozračnost prizora na većini, naime, dokazuju sigurnu i brzu ruku koja uspješno nastoji zaustaviti trenutak eteričnosti razigranih mijena svjetala. Ujedno otkriva pronicavost oka koje mnoga zbivanja iz vidljivoga svijeta sažima u senzaciju vlastitog doživljaja. U tom je smislu uspostavio i dinamični dijalog sa slikanjem zavičaja, a obilje motiva nam omogućava udubiti se u razigrana viđenja prostora, specifičnu arhitekturu i krajolike s obaveznim maslinama, ili intimne ugođaje unutrašnjosti dalmatinskih kuća. Na svima njima razgovjetna je vještina komponiranja u zadanim okvirima, što je nesumnjiva potvrda dobrog školovanja.

Naime učenik Ante Kaštelančića i Mladena Veže prihvatio je njihov poticaj da oslobodi svoj temperament i gradi platna koloristički jakog naboja u seriji jedrenjaka na uznemirenom moru. U prostorima likovnog jezika isprepliću se akcenti napetih jedara sa pastoznim potezima velikih valova što otkriva slikarevu osobnost i iskorak u traženju spontanog oslobađanja novoj recepciji kolorističke ekspresije. Niz mrtvih priroda produbljuje osjetilnost prema slikovitim pojedinostima, pa pri slikanju voća ili riba dosiže punu zrelost koja se podudarara s onom iz slika orebičkih krajobraza.

Osim slikanja majke i prijatelja, te davnog autoportreta slikar se uspješno okušao i u tom žanru u tehnici akvarela.

Na svemu je tome satkana neskrivena želja za širenjem optimizma jer na njemu počiva i iz njega iskri slikareva narav.

Ivo Maričić Đani

Moj učitelj - umjesto životopisa
Napisao Đanijev učenik Domagoj Buklijaš- Kobojević

Pravo ime našem učitelju je Ivo Maričić, ali ga svi od milja zovu Đani. Krupan je i u hodu se pomalo gega. Težak mu korak govori o umoru i iscrpljenosti. Odjeven je skromno i praktično. Sivoplave oči odaju mu smirenu umjetničku dušu, čije raspoloženje često narušava nemir i vika razreda koji ga očekuje. Njegove šake s palčevima karakteristično savijenim prema natrag poznaju sve vrste poslova. Jednako su spretne s kistom kao i s krampom. Umjetničko oko zamjećuje sve nijanse boja te najrazličitije oblike. Naslikao je lijepe, očaravajuće slike koje rese mnoge prostore. Obožava prirodu i rado se brine o njoj. U njegovom društvu nikad nije dosadno, vrlo je zanimljiv i duhovit.

 

Ivo Maričić Đani - Rođen u Orebiću, završio srednju školu za primjenjenu umjetnost u Splitu, diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Radio je kao likovni pedagog. Izlagao je na skupnim izložbama u Orebiću i Dubrovniku.

 

Kontakt:

Ivo Maričić Đani
Keršina 5, 20250 Orebić - HR
Tel: 020 71 32 51, mob: 098 91 75 300