Natpis iz Zavalatice

(Napisao: gosp. Marko Marelić -  S. Francisco - USA)
--> Marko Marelić osobna stranica


script.jpg (78859 bytes)
Natpis

 

script_zavalatica.jpg (27023 bytes)
Zavalatica - Čara

 

script_zc1.jpg (42258 bytes)
Page XIV, ZBORNIK ČARE 1999. - Zvonimir Separovic koji pise nasu citljivost prve parastade, docim, ne onako kako originalno izgleda skript. Medjutim, ne spominje ista od drugoj parastadi, grbu i ostalom textu koji dava zakljucak tog starog skripta.

 

script_zc2.jpg (83514 bytes)
Page 113, ZBORNIK ČARE 1999. - pise Igor Fiskovic i spominje Cvito Fiskovic da je to on vec objavio. Ne govori kako i gdje. Takodjer i ovaj citira text broj jedan ali ne pokazuje originalni skript i sve slicno. Ne spominje parastadu broj dva, njen grb i citav text takodjer. Pod Carsku receno: oba prave sliku pola ika (sismisa) - a pola misa. Pogledajte razliku njihovu i desifriranje mojeg Zavalatickog skripta.

 

Za pomoć pri dešifriranju skripti sam se obratio američkim i hrvatskim znanstvenicima. Trojica Američkih linguista su se odmah odazvali mome e-mail i iskreno odgovorili što mogu i što nemogu da mi pomožu. Također su bili vrlo interesirani za ovaj Zavalatički skript i zaželili da ih obavjestim o dešifriranju rečenog skripta. Također i savjetovali tko me da se obratim. Najviše zainteresovanje je izrazila Profesor Olga Nedeljković koja mi je dosta pomogla, kao i Profesor Skarica, University California, Berkeley.

Dočim, niti jedan domovinski epigraphers mi nije opće odgovorio, makar ponavljajući im moju molbu ponovno. Jedino, Profesor Damjanović kad sam mu poslao na July 17, 2007, moje dešifriranje Zavalatičkog skripta sa napomenom da sve nepravilno ukloni od mog riješenja a postavi njegov nalaz. Tad mi je odgovorio po prvi put da žali što nije uspio, već da se obratim info@armus.hr u Splitu - što jesam.

Sada sudite, kako su moji domorodci bili uslužni želji Zavalatičkog naroda da dešifriraju Zavalatički skript i na drugoj strani vrlo bili uslužni Američki profesori i bili vrlo zainteresirani da znaju dešifriranje tog starodrevnog Zavalatičkog skripta. Cak je i Profesor Nedeljković potvrdila da je poslije vidila iza riječi GOD. SCRNE 8 . . AD

 

 

Otvorena pitanja

Bio bih sasma veseo da čujem odgovor i od studenata universiteta, širom naše ponosne zemlje Hrvatske, što oni znaju od gore više rečenim upitima i možu doprinjeti historiji zemlje Hrvatske. Polemika je jedini put ili strada boljeg razumjevanja i doprinosu mladjoj generaciji.


Compiled by Marko Marelich
Retired Mechanical Engineer
San Francisco, California USA
August 4, 2007