Korcula.NET  - History, art, people - Šainova kuća u Postrani
 

Šainova kuća u Postrani
(Žrnovo - otok Korčula)

 

U centru mista možda najstarijem dilu Postrane, Paval Šain je kuću u kojoj su živili njegovi dida i baba preuredio u spomenik obitelji, zbirku predmeta, namještaja, alata, .. kako je to bilo prin pedeset, sto, dvista, a možda i više stotina godišća. Za najstarije predmete, spominje drvenu morsu, kameni brus i jednu cijev od puške s kojon su Žrnovci (a bilo ih je) branili Korčulu od Turaka 1571. godine.
U gornjem dilu kuće su kamare, tinel, kuhinja, a ispod je torkul za činit masline.

Šainova kuća, a i čitava Potrana su prostor koji nas vraća u prošlost, podsjeća nas na svoje dide i babe, smiruje od svakodnevice.

Paval je u dvadesetak godina, koliko uređuje kuću i sakuplja predmete, stvorio obiteljsku zbirku na kojoj bi mu mogli zavidjeti i manji muzeji.

 


Šainov dvor u Postrani. Nalazi se pored kuće Pavuletovih, u kojoj je do polovine 20. st. bilo kazalište. Krasi ga kamena trpeza s uzdužnim pižulima (vanjski ima naslon). Do ulaza u kuću je pucal od gustrine dostupan i s unutrašnje strane.

 


Kuhinja s osnovnim elementima: komin, peć od kruha, drvena trpeza, banak, katride, svića od petrolija, kvadar s naslikanom posljednjom večerom, kamena škafa za prat sude, zidne višalice .. Na podu je kameni saliž.

 


Kamara za spat. Posteja stoji na željeznim kavaletima, oblika je kašuna, a spi se na slamarici. Poviše glave je kvadar s likom sv. Antuna. U kantunu je drvena zivka za malu dicu.

 


Kamara za spat. Ovako je to izgledalo u mrvu boje stojećim famejama.

 


Kamara za spat.

 


Jednu od prostorija u svojoj kući Paval je pretvori u zbirku starih predmeta koji su se doperali u kući. Posebno su zanimljive sviće na karburu, presa za kozji sir, kotli, grijalica za posteju, makine za šit, tkalački stan (nalazi se u hodniku), ..

 


Ispod ove bute je ulaz u torkul za uje.

 


Paval je u torkulu sakupi uz potreno za činit uje, predmete koji su se doperali: za činit vino, rakiju, razne alate, itd. Na ovoj slici su livo žrnja, kotal za rakiju, na ulazu vise gvozjica (za ćapavat zece), lakovnica, makine za polivat i sumporat lozje, ...

 


Ovo je jedan od najstarijih sačuvanih torkula za vino. Osim okova za lise, učinjen je od drva.

 


Presa za masline se okrećala na ruke. Dvojica (mrvu jačih) bi uprila u ove poluge i okrećali bi vertikalnu osovinu na koju se namata konop. konop je vezan za polugu koja je vrtila (stezala) glavu od prese. U jednom okretu bi se konop namota oko 70 cm, a presa za 30 oko stupnjeva.

 


Paval s ponosom pokazuje bruseve za oštrit razne alate. Sačuvao je tri, od kojih je jedan učinjen samo od kamena i drva (osovina i ručica za okretanje)

 


Mlin za masline. U ovom torkulu je mlin okrećala mazga. Radi toga je pod od zemje, jer bi joj po saližu šijala kopita.

 

Paval je sačuva vojvodin mač i žbare, dio rekvizita viteške igre moštre, koja se i danas igra u mistu.