Korcula.NET  -  History, art, culture, tradition  -  Povijesne fotografije mošte
 

POVIJESNE FOTOGRAFIJE MOŠTRE
Pripremio: Ante I. Curać

 

Zahvaljujući posjeti pokojnog etnologa Ivana Ivančana, koji je došao u Postranu zapisati stari običaj Moštre i žrtvovanja vola, u ljeto 1966. godine su Postranjani obnovili viteški « Ples od boja » i sječenje volove glave, običaj koji je bio star više stoljeća. Ivan Ivančan je temeljem kazivanja pokojnih Marina Šegedina «Jastog» i Antuna Curaća «Pucle» napisao disertaciju i dobio titulu Doktor etnologije.

Ja sam tada kao gimnazijalac, pomogao pisati tekstove koje su moji dide pripovijedali. Negdje 1962. sam zajedno s Vlatkom Šegedin otišao u Zagreb posjetiti dr. Ivančana. Rekli smo mu da bi Postranjani rado obnovili te običaje, što je on objeručke prihvatio i obećao dati svu pomoć. Nakon povratka u Postranu smo tu ideju i podršku dr. Ivančana prenijeli mještanima na sastanku KPD Bratska Sloga u kući Ivana Grbin gdje je bila «Četavnica».

Postranjani su s oduševljenem primili tu inicijativu i svi su se angažirali oko priprema za taj veliki dogadjaj. Mjesecima su trajale vježbe Moštre, žene su šivale nošnje, sašivena je bandira, ispred crkve Svetoga Roka  se je ulaganjem novaca izabrao «vojvoda» (pokojni Ante Šegedin).

Ne sjećam se točnog datuma u ljeto 1966. godine kada su običaji obnovljeni, a mala galerija fotografija će one koji se još sjećaju (a ima ih malo) prepoznati naše stare entuzijaste koji su najprije u povorci otišli na misu i blagoslov u crkvu Svetoga Martina, usprkos žestokom protivljenju  članova komunističke partije (Bog i njima dao pokoj duši), a zatim izveli ples od boja i žrtvovali vola kojemu  je jednim zamahom mača Ante Šegedin odsjekao glavu.

Cila je Postrana uživala u kuhanoj i pečenoj govedini nekoliko dana. Nakon ove prve fešte još dva puta se je sjekla volova glava, a vojvode su bili: Željko Šegedin «Krpača» i Marin Curać «Raškić».

Mač s kojim se je sjekla volova glava je sačuvao Paval Šain u njegovoj etnografskoj zbirci u torkulu u Postrani, gdje ga se može i danas vidjeti.


Ante I. Curać

Moštra Postrana

Mostra Zrnovo Postrana

Mostra sword dance

Moštra kapitan i vojvoda

Moštra vol

Vojvoda Vol glava

Postranska pijaca