< The musical
Marco Polo - A Never Ending Story
Korcula.NET > Marco Polo home page > The musical > Priča

Polo's  house in Korcula

U skupini američkih turista u rodni grad Marka Pola, grad Korčulu, stiže i Tom Dolly sa svojom djevojkom. On je personifikacija modernog čovjeka izloženog stresu uzrokovanom nemilosrdnim tempom života, uz to je još i na rubu bankrota. U Korčuli ga napušta i djevojka i njegov svijet se definitivno sruši. Sticajem okolnosti Tom zanoći u rodnoj kući Marka Pola. U gluho doba noći u njoj se pojavi duh velikog putnika koji lebdi nad Korčulom nezadovoljan što nije pokopan u rodnom gradu. Duh Marka Pola sažali se nad njim i odvede ga natrag u vrijeme, u XIII stoljeće, kako bi ga naučio "nauku življenja".

Tako se Tom Dolly nađe na dvoru tadašnjeg vladara svijeta, mongolskog kana Kublai-kana, u Khanabaliku (današnji Peking), u koloni koja se sprema pokloniti mu se i ničice pasti pred njim. Tu su i Marko Polo, njegov otac Nikola, stric Mateo, kao i Markov prvi pratioc - Njemac Otto, meisterzinger. Kublai-kan tom prigodom povjerava Polovima posljednju zadaću u njegovoj službi - dodjeli im veliki, vojskom dobro osigurani konvoj brodovlja kojim oko Indije trebaju doploviti do Perzijskog zaljeva kako bi perzijskom kanu Argunu odveli 17-godišnju kinesku princezu za ženu. Također od njih zatraži da od kralja otoka Seilana (današnji Cejlon) preuzmu CARMAGARD, najveći rubin na svijetu te ga zajedno s princezom predaju perzijskom kanu.  

Plovidba protiče mirno dok konvoj plovi Kineskim morem, Marko Toma upoznaje s osobitostima tadašnjeg Svijeta. Zbog opskrbe povremeno pristaju u luke - šarene oaze života. Na otoku Seilanu preuzimaju CARMAGARD i plove Indijskim oceanom ne sluteći da ih prati konvoj crnog brodovlja - još od Kine slijedi ih Bayan "Stotinu očiju", odmetnuti general Kublai-kana koji uz pomoć CARMAGARDA želi postati gospodarem "druge polovice svijeta".

Između Marka Pola i princeze Cocachin rađa se ljubav. Svjestan besperspektivnosti takve veze Marko bol pokuša zaliječiti alkoholom. Indijski ocean je leglo najokrutnijih gusara tadašnjeg svijeta, osobito oblast Gudžerat koju Polovi svojim konvojem pokušavaju zaobići u širokom luku. No usprkos takvom manevru, napadaju ih gusari gusarskog vođe Devera, potope im dosta brodovlja i desetkuju pratnju. Kako bi spasila život Marku mala princeza se baca pod gusarsku sablju i biva ranjena. Konvoj Polovih nastavlja plovidbu. Zbog zagađene vode kojom su se opskrbili na zadnjoj postaji posada oboljeva od trbušnog tifusa koji je dodatno desetkuje. 

Olujno nevrijeme pogađa konvoj crnog brodovlja i broj brodovlja smanjuje za trećinu. Bayanov čarobnjak Mogol koji "vidi" na daljinu izvještava odmetnutog generala o napadu gusara na konvoj Polovih, ovaj "poludi" od straha da se gusari nisu dočepali CARMAGARDA. Mogol "ulazi" princezi Cocachin u san kako bi doznao jesu li oni još u posjedu CARMAGARDA. 

U tom trenu konvoj Polovih na prijevaru napadaju gusari iz Bombaya, zajedno sa svojim okrutnim i opasnim vođom - Baracudom. U smrtnoj opasnosti Europljani se grupiraju na palubi zapovjednog broda i misleći kako se radi o njihovim posljednjim trenucima kroz pjesmu obraćaju Bogu. Čudo ih zaista spasi od pogibije,ali u liku odmetnutog generala Bayana i njegove vojske. Ne znajući kako se on odmetnuo od Kublai-kana oni mu se najprije poraduju, no potom doznaju njegove nakane. On od njih zatraži CARMAGARD i zbog prijetnje princezama Marko im ga predaje. Dok trijumfira na pramcu, Bayana i CARMAGARD najednom proguta morska zmija koja obitava u tim vodama.

Žalosni ostaci konvoja ipak nastavljaju plovidbu k Perzijskom zaljevu. Ranjena princeza je sve slabija, ispostavlja se kako je oštrica sablje kojom je ranjena bila premazana otrovom. Princeza umire, žalost zavlada među preostalim ljudima iz konvoja Polovih, sahranjuju je na moru.

Karavan deva s Polovima i "zamjenom" za princezu Cocachin dolazi u Baghdad. Tamo doznaju kako je perzijski kan umro, te njegovog sina žene s "princezom Cocachin". Polovi brzo napuštaju Baghdad i preko Carigrada odlaze za Veneciju.

Tom Dolly se budi u rodnoj kući Marka Pola u Korčuli začuđen neobičnim i snažnim snom kojeg je u njoj usnuo. Pun je neke nove životne energije i želje za životom. Dok trči korčulanskom rivom iz džepa mu ispada kratak, izrezbareni štap čarobnjaka Mogola.

>