Korcula.NET  >  Marco Polo homepage  >  The return of Marco Polo
28. travnja 2002.
KORČULA - Povratak u doba Marka Pola
korpolo01.jpg (13466 bytes) korpolo03.jpg (55830 bytes) korpolo02.jpg (30822 bytes) korpolo04.jpg (27136 bytes) korpolo05.jpg (8456 bytes) korpolo06.jpg (22653 bytes) korpolo08.jpg (38052 bytes) korpolo07.jpg (20601 bytes)
Marko Polo (Jakša Onofri) u pratnji paža (Mirej Botica) i svite. Uz zvukove doboša ispraćen je do gradskih vrata .. Dočekan od mnoštva, Marko se penje stepenicama u svoj rodni grad. Tu su ga dočekali i pozdravili domaći i strani dostojanstvenici. Među prvima ga je pozdravio izaslanik mongolkog cara Kublaj Khana Wang Xingjun iz Kine u pratnji princeze (Martina Dewsnap) Gradski knez (Mirko Duhović) s članovima Malog vijeća (Frano Skokandić i Srđan Mrše) Plesačice iz Celja Marko sa svitom u društvu Wang Xingjun-a Korčulanska ženska klapa Kadena.

 

Zazvoniše zvona svetoga Marka. Bubnjari s bubnjevima navješćuju Markovu galiju koja se iz pravca istoka veslima siječe mirnu površine Pelješkog kanala približavajući se njegovom rodnome gradu.  Unutar bedema i kula okupila se svjetina-nekoliko tisuća ljudi. Na vrhovima kula stajaše rapski samostreličari i s fanfarama oglašavaju dolazak galije. Brod se stade približavati a Polo se znatiželjno nagne preko palube da prvi put, poslije dugih putešestvija po dalekoj Kini, ugleda svoju kamenu ljepoticu. Krv mu pod tlakom napumpa srce koje stade lupati. Galija se veže uz luku. Polo istupi nogom na korčulasnki kamen i odmjereno pozdravi svjetinu.

Ženski zbor Kadena zapjeva mu pismu u čast. Ustroji se povorka i zaputi prema ulazu u grad. Polo se uspinje velebnim kamenim stubištem uz Punat prema vratima od grada. Zaustavlja se pred kostimiranim gradonačelnikom Mirkom Duhovićem i članovima Maloga vijeća. Toplo ih svih zagrli poljubi i pozdravi. Nakon prigodna dijaloga Polu pristupiše i ostali gosti. Prvi od njih mr. Wang Xiungjun, nasljednik velikog mongolskog cara Kublaj Khana. Zapjeva mu pjesmu dobrodošlice na mongolskome jeziku. A onda pristupiše redom grofovi iz Celja, poglavari iz Dubrovačke republike, pjevačice i bubnjari iz Splita, samostreličari iz Raba. Marko im se svima pokloni i zahvali riječima.

-Svima hvala! Od srca Vam velim.
Grad moj rodni, razgledati želim.-

Potom svi uđoše u obzidani preodjeveni obzidani grad. Na njegovim ulicama zanatlije rade. Trgovci i obrtnici izlažu svoje proizvode. Po kamenim pročeljima palača i kuća zakačene baklje. Marko razgledava kamena pročelja portune bifore ,krovove... Na pozornici se «bati» moreške njemu u čast, Kadena i Splićanke pivaju renesansne pisme i madrigale igraju kineski akrobati, igra se igrokaz Gorana Duke autora koji je postavio i režirao cjeli spektakl. Kad padne noć pozornica utihne. Zapale se baklje a gosti ulaze u restorane i konobe preodjevene u duh srednjega vijeka. Jede se pije i pjeva do kasna u noć.

Tako Korčula proslavi povratak Marka Pola i označi početak turističke sezone.

(Tekst: Željan Petković)
(Images: Željan Petković, Vice Ivančević, Ivan Grbin)