The island of KORCULA - Welcome!

Korcula.NET > Places on the island - Zrnovo

Sv. MartinClick here for English text

Mjesto Žrnovo je najbliže gradu Korčuli, udaljeno svega 4 km glavnom cestom na putu prema unutrašnjosti otoka. Smješteno je u slikovitom predjelu okruženom brežuljcima, vitkim čempresima i drugim terasastim kamenim ogradama, vinogradima i maslinicima; cijeli krajolik okićen je dolomitnim stjenama kredne formacije, što na ovom prostoru poprima fantastične oblike (Bilin kok - Postrana, Koče, ...).

U zapisima arheoloških publikacija o prvim počecima života na otoku Korčuli iz pretpovjesnog i kasnijeg vremena, dosta se spominje područje Žrnova. U Jakasovoj špilji nađeni su tragovi i predmeti iz mlađeg kamenog doba, zatim kamene sjekire u okolici Brda, a otkriveno je i više ilirskih gomila (u blizini mjesnog groblja Sv. Vid).

Od kulturno-povijesnih spomenika vrijedno je spomenuti u Prvom Selu crkvicu Sv. Mihovila, koja se spominje u ispravi iz 1329. god., a obnovio ju je Jakov Baničević mlađi, početkom XVI st., zatim ladanjske kuće i kašteli korčulanskih obitelji Dimitri i Boschi te kuća obitelji Brčić-Muko, s kapelicom (natpis iz 1770. god.)

U Postrani se osobito ističu stari kašteli Nikole Didovića Antića, Ivana Curaća Fedelice, te kaštel koji je nekada pripadao obitelji Baničević, a do njega je i rodna kuća istaknutog diplomate i ličnosti poznate u evropskim političkim i kulturnim zbivanjima prve polovice XVI st. - Jakova Baničevića starijeg, crkvenog dostojanstvenika, humaniste i tajnika cara Maksimilijana.

U Žrnovu je uvijek bilo vrsnih zanatlija, posebice kamenoklesara i zidara. Poljoprivredna proizvodnja predstavljala je važnu aktivnost, a na vinorodnim područjima prisojne strane Defora, na škrtoj zemlji terasastih dolaca, od davnine kao i danas, uzgaja se loza plavac, od čijih se plodova proizvodi odlično crno vino.

Posljednjih dvadesetak godina Žrnovo postaje i turističko mjesto, posebice njegov sjeverni i južni dio, koji obiluju prekrasnim iskonskim skrovitim mjestima, uvalama i plažama. Samo mjesto, nudi posebne užitke u razgledavanju starih kamenih zdanja, dvora, volata i drugih lako prepoznatljivih posebnosti.

Žrnovo je za turiste zanimljivo i po velikom broju kamenih meja koje oivičuju polja vinove loze i drugih poljoprivrednih kultura. Nedaleko od zaseoka Brdo iznad uvale Vrbovica nalazi se Kočje, gromade dolomita kredne formacije najrazličitijih oblika, s izvorom pitke vode. To je vrlo privlačan izletnički punkt, do kojeg se relativno lako dođe uskim stazama kroz makiju.

Među najpoznatijim Žrnovacima današnjeg doba je svakako veliki hrvatski književnik Petar Šegedin, koji je svoj rodni kraj prikazao na brojnim najboljim stranicama svoga bogatog opusa.