The island of KORCULA - Welcome!

Korcula.NET > Places on the island - Zrnovo - Kumpanija u Žrnovu

Kumpanija u Žrnovu
(prema kazivanjima Marina Šegedina Jastog i Antuna Curaća Pucle ... odlomci)

Vaja znat ispočetka zašto su tu kumpaniju uveli. To su tu dohodili husari, tu su dohodili husari, tu su dohodili i ratovali. Onda su se stali u nas niki da će u ime tega izvest bojni ples, kumpaniju-moštru. I tu su izumili razgovor proti temu i da će učinit jedan ples od boja i nikome sić glavu. Prvo su sikli kozlića 15, 20, 30 kila, i kašnje iza tega su izmislili da bi se moga sić vol, što bi bilo više za jist mesa. E, onda su stali i rekli; triba izabrat kralja, branitelja kraljeva, suce, advokate, likare i poslužnike, koji će služit, recimo, i dvi vojske. Jedna će branit kralja, a druga dolazit kako husari.

MostrantTun bi ja odma stavi opaske. Potpuno je istina da se naša starinska moštra odnosila na pohod husara u naša sela, a sičenje vola se odrazivalo kao pobjeda nad husarima, nad neprijateljem. Na primjer ovako; branitelj kraljev zaustavlja kapetanovu vojsku misleći da je neprijetaljska - husarska, međutim se posli, ka se kapetan izrazi odkuda je, ustanovjuje da nije neprijatelj.

Članovi kumpanije su mogli bit svi Žrnovci, koji su bili svršili pučku skulu, ali se u kumpaniju ni primalo pijančine, svadjivce i lupeže, ako bi ovih, kad bi bila kumpanija, bilo u mistu. Bilo bi se stalo nikoliko judih prije Nove godine i dogovorilo se da će učinit kumpaniju. k ovima bi bili dohodili i drugi, i upisivali se. Posli nego bi bila na Vodokršća potvdjena kolenda, na prvemu sastanku skupa bili bise dogovorili po koliko će se platiti za bit član kumpanije. To bi se bilo odredilo prema ondašnjemu novcu, a k temu bi još bili odredili, po koliko će ko dat litara vina.

Kraj je dinastija i za kraja se zna, a drugi se biraju, jerboo je u nas običaj da su kraji iz iste kuće, isto kao i dinastije. Prvo bi se ponudilo da bude kraj iz one kuće di je bi prin, a kad od ovih nebi ima ko, onda bi se na skupnom sastanku članova kumpanije izabra novi. Šarže idu po dinastiji, ali ne od oca na sina nego samo oni dok su. A ukoliko jih ne bude živih ili se ne mogu primit radi starosti, bolesti, onda se na njihova mista biraju novi. To su osim kraja, po starosti; tanki sudac i debeli sudac, branitelj kralja, dva likara, dva avokata, kapitan, kapo gvardije, sekretar krajev, spićijar, kanavir, profos, sluga svega skupa, barbir, glumac i tamburlo, alfir, kapural, oficijal, dva škrivana i kašir.

Kad bi bila ova večer pri kraju i kad bi mo imali poć ća, bi se dignu kraj i lipin ričima zahvali svima u kumpaniji na poslušnosti i dobrom vladanju i to nekako ovako:
- Dragi moji mišćani, od Vodokršćah pa do danas, prošli smo zajedno puno lipih dana u smihu, veselju i molitvi. Ja van zahvaljujen da ste bili svi dobri i poslušni. Dosta smo se zabavili, a sad vaja posut glavu pepelon, pustit zabavu i u nediju da svi pojdemo skupa u crikvu i da se pokajemo prid Bogon i da se ispovidimo i pričestimo. I su tin bismo se razišli.

Izvor: Narodni običaji korčulanskih kumpanija - Dr. Ivan Ivančan