NEVEN FAZINIĆ


Rođen je 15. listopada 1950. u Splitu. živi i radi u Korčuli, gdje je završio gimnaziju. U Zagrebu je stekao zvanje ing. telekomunikacija. 70.-ih godina počinje se amaterski baviti fotografijom, a posljednjih nekoliko godina intenzivno umjetničkom fotografijom.

Fotografije su mu objavljene u monografiji "Korčula", turističkom vodiču i kalendarima otoka Korčule, u prospektu Lumbarde, u knjizi "Vino u Hrvata", a preko 200 fotografija velikog formata nalaze se kao unikati širom svijeta.

O Nevenovom radu u više navrata objavljivani su članci u listovima "Slobodna Dalmacija" i "Dubrovački vjesnik". Neven Fazinić je i kronolog grada Korčule, a kronološke zapise grada vodi od 1970. Kulturna baština grada nalazi u Nevenu velikog pobornika njenog očuvanja.

Prvu samostalnu izložbu imao je 16. rujna 1989. Slijedeća je izložba 2. ožujka 1991., a potom izložba dokumentarne fotografije na temu Korčula 1990.-1992. popraćena dijaprojekcijom. Fotografija pod nazivom "Val" je 1983. na internacionalnoj izložbi fotografije u New Yorku dobila vrlo visoke ocjene kao fotografija sa posebnim efektima. Početkom 1993. u Korčuli organizira dvije humanitarne aukcije, jednu samo svojih radova, drugu zajedno s radovima ostalih korčulanskih umjetnika. Prihod je darovan djeci čiji su roditelji nastradali u domovinskom ratu.

Za Nevena Fazinića ne postoji beznačajan prizor na ŠKOJU, ne postoji ništa što ne privlači njegovu pažnju. Ne postoji strah od "razglednice" jer on to jednostavno VOLI.

Ne bojeći se ponavljanja nemiran duh tjera ga na daljnja putovanja. Dati ljepoti LJEPOTU zasigurno nije jednostavan zadatak. Fazinić se tu majstorski izvlači od bonace stvara bonacu, a od oluje stvara oluju. Po vokaciji mediteranac, strog svakom prizoru određuje atmosferu zanosom majstora. Daje "ljepotu" tehnike kroz poeziju sklada.

Željan boja očituje se od mirnih meja preko mora (koje je kakvo je takvo je) do "strašnog li neba". Sve u jednoj osobi i u jedinom životu kojim raspolaže. Od impresionizma do nadrealizma. Od kad je naslutio magiju boje nastao je RAT. Na igli likovnog kompasa kreću deklinacije, jedna za drugom.

Fotografije Nevena Fazinića u isti Eas znaju u sebi nositi radost neposrednog zapažanja i snagu vlastitie imaginacije koja se neda sputati u okvirima jednog motiva. Deseci fotografija znače a opusu sigurnu bazu za stalno vraćanje i nikad umor od traženja. Ima u toj jakoj, katkad nedorečenoj ljepoti, mladenačkog zanosa, toliko potrebnog svakoj pravoj umjetnosti.


Dio sa popisa bogatog izbora video-naslova koji se mogu pronaći i naručiti iz Nevenove zbirke.
Kontakt adresa:

ing. Neven Fazinic
20260 Korcula - Croatia

vino, vinogradi otoka Korčule
Korčulanska katedrala
O običaju Badnjaka u Korčuli
Stari torkuli i prerada maslina
Opatska riznica
Gradski muzej
Parkovi i spomenici prirode
110 godina Svete Cecilije u Korčuli
Perdun na Badiji
Regata Windsurfinga u Vignju
Moji mišćani 1970
Dan ribara 1970
Nastup mladih moreškanata Svete Cecilije 1994
Tamburaški orkestar HRT u Korčuli
Klapa Skoji  - nastup za Svetog Todora 1995
Večer duhovnih pjesama u katedrali Svetog Marka 1993
Vela setemana u Korčuli
Orkestar HRM u Korčuli 1995
Glazbena škola prvi javni nastup 1995
Krnoval i maškare 1995
Krnoval i magkare 1996
Sveta Vicenca 200 obljetnica 1995
Koncert harfe u katedrali Svetog Marka
Grad Korčula
Lumbarda
Korčulanske bratovštine
Petar Giunio l00-ta obljetnica 1994
Marko Polo 700-ta obljetnica
500-ta obljetnica Samostana Svetog Nikole u Korčuli 
Bura 95
Šiloko 95
Levanat 95
U podzemnom svijetu otoka Korčule - In memorian Marinko Gjivoje 1995
Otok Korčula
Poezija otoka Korčule
Sto more more
Zrnovo
Sve KorČulansko naj.,,
Korčulanska brodogradnja
Račišće
Ribanje i ribarsko prigovaranje
.......