Korcula.NET Weather station

Town KORČULA 2002-01-12
Town KORČULA

OD IDEJE DO REALIZACIJE

12. listopada 2015 - Humidity/temp senzor
Vanjska temperatura nije pouzdana, greška od 0 - 3.5 C (u plus) varira u ovisnosti o relativnoj vlazi zraka.

1. rujna 2014 - Grom oštetio COM port
Opet grom! Spalio jedini ispravni COM port na računalu. Rješenje je USB to Serial port cable converter (Prolific PL-2303 driver). 


18. listopada 2010 - Anemometar mjeri ekstreman vjetar
Iako bonaca anemometar pokazuje izuzetno jak vjetar; 46 m/sec. Podaci o brzini vjetra izostavljeni iz izvještaja. Unatoč pokušaju čišćenja i skraćivanja kabela kvar nije otklonjen. Izgleda prema iskustvima na internetu da anemometar ima vijek trajanja od 3-4 godine.

17. listopada 2010 - Grom
Udar groma oštetio mrežnu karticu u računalu. Dobro je što sam imao identičnu u rezervi.

3. studenog 2009 - Stanica ne radi pouzdano na nižim temperaturama (1)
Problem s prekidima u komunikaciji stanice i ISS pri nižim temperaturama riješen skraćivanjem kabela.

17. listopada 2009 - Stanica ne radi pouzdano na nižim temperaturama
Komunikacijski modul u ISS jedinici (senzori) pri nižim temperaturama ne radi pouzdano te u potpunosti prekida serijsku komunikaciju između senzora i stanice. Nisam optimist za rješavanje ovog kvara. Potrebna nabavka i zamjena cjelokupnog elektroničkog modula na ISS.

23. lipnja 2009. - Stanica ponovo radi
Izgleda da je grom ipak oštetio vanjsku jedinicu (ISS) radi čega napajanje iz konzole preko duljeg kabela (stanica koristi telefonski kabel) ne radi. Razlog je veća el. struja od uobičajene time i veći pad napona u kabelu. Problem privremeno riješen izdvojenim napajanjem ISS.  Za trajno otklanjanje kvara bi trebalo zamijeniti vanjsku jedinicu. 

20. lipnja 2009. - Stanica ne radi
Oluja praćena grmljavinom je po prvi put razlog kvara. Konzultacije s proizvođačem te eventualni popravak su u tijeku. Problem je u komunikaciji između konzole i vanjskih senzora.

6. svibjna 2008 - Konačno ADSL
Podaci se ažuriraju svakih 15 minuta.

31. ožujka 2008. Računalo
Zamjenjen HDD u računalu s Flash IDE modulom od 2 GB.

12. travnja 2006. - Internet link 
Unatoč ideji o povezivanju meteo-stanice uz pomoć Wi-Fi linka na internet i početnim pozitivnim dogovorima, veza ne radi pouzdano. Link je radio izvrsno i nije razlog prekidima. Nepouzdanost je radi konstantnog isključivanja opreme koja nije pod mojom kontrolom. U nemogućnosti organizacije bilo kakvog boljeg rješenja, do dolaska ADSL-a u Žrnovo, podatci će biti kopirani na net povremeno (uglavnom u večernjim satima).

19. veljače 2006. - Zamjenjeno PC računalo 
Staro PC računalo (Noname P1/133) je zahvaljujući dobrim ljudima iz jedne državne institucije i Slobodanu Rosiću koji ga je dovezao iz Zagreba zamjenjeno s također starim ali izvrsnim IBM PC 300 (P1/166). Preostaje riješiti vezu prema internetu.

11. veljače 2006. - Stanica premještena na novu lokaciju
Novo Davisovo rješenje (Davis Vantage Pro weather station), koje su mi poslali umjesto oštećenih senzora, je kvalitetnije od prethodnog. Elektronika je smještena u posebnom plastičnom kontejneru montiranom na dnu vanjske jedinice, a senzor za temperaturu i vlagu je izdvojen i povezan kabelom s elektronikom. Na ovaj način je otpornost na atmosferske nepogode svakako smanjena, ali ne i potpuno eliminirana.
Nakon duljeg razmišljanja i kombiniranja odlučio sam stanicu premjestiti dalje od mora. Da bi u cjelosti bila u funkciji, nedostaje stalna veza prema internetu, koju se nadam rješiti u sljedećih nekoliko tjedana. Do data podaci će biti kopirani na net povremeno.


7. veljače 2006.  - Radi!

Sinoć u noćnim urama mi je smrznuti vozač Overseasa donio zamjenski dio.  Nakon ugradnje je stanica proradila. Lokacija stanice ostaje upitna  obzirom da postojeća, radi utjecaja morske soli, ne zadovoljava.

10. siječnja 2006.  - Meteo stanica i dalje ne radi
Unatoč volji gosp. Petera Zalohara iz Slovenije, koji mi je poslao zamjensku pločicu iz njegove demontirane stanice, kvar još uvijek nije otklonjen. Peterova elektronika je napravljena za bežičnu verziju stanice, i nije je moguće uštimati na žičnu. Konačno su, nakon dugotrajne korespodencije, Amerikanci shvatili što mi treba, te su mi poslali zamjenski dio. Nadam se da će to konačno vratiti stanicu u život.

transmitter board
Transmitter board - detalj
kvar uzrokovan korozijom zbod djelovanja morske soli

21. studeni 2005.  - Meteo stanica pokvarena
Od nedjelje (20. studeni) ujutro Korcula.NET meteorološka stanica više ne registrira, niti šalje na internet, podatke o vremenu u gradu Korčuli. Razlog je kvar na elektronici uzrokovan korozijom štampane pločice. Nažalost niti trud gosp. Žuvele iz Ines Elektronik nije pomogao vratiti je u život. Novu elektroniku sa senzorima moram naručiti u USA, što može potrajati nekoliko tjedana.

4. travnja 2005. - UPS za PC
Zahvaljujući barbi Antu Curaću iz Žrnova (n aprivremenom radu u Parizu), od danas će meteorološka stanica raditi pouzdanije, barem joj neće smetati sitni prekidi u napajanju električnom energijom. Ante je ovom projektu donirao UPS (neprekidno napajanje).

24. veljače 2005. - Zamjenjen anemometar
Krajem 2004. anemometar je otkazao poslušnost, podaci o smjetu vjetra su bili nepouzdani. Danas je zamjenjen novim. Pri nabavci je pomogao dr. Joško Vučković.

24. rujna 2003. - Stanica ponovno radi.
Od danas meteorološka stanica ponovno radi. Vinko Bonguardo je popravio nosač, Mate Silić (Willy) je napravio novi kabel (po ko zna koji put) a Tonči Baždarić je pomogao pri montaži nosača.

1. kolovoza 2003. - Stanica oštećena
I to se događa. Dečki, koji u kasnim noćnim urama s vrha kule gledaju besplatno kino predstave u korčulanskom ljetnom kinu, su oštetili stanicu. Prekinut je kabel, puknut nosač anemometra, izguljen iz poda i iskrivljen metalni nosač. Stanica je demontirana i biti će vraćena kada Grad  Korčula, koji je vlasnik kule, postavi vrata na ulaz, te na taj način spriječi neovlašteni ulaz u kulu.

Korcula.NET22. srpnja 2002. - Gotovo!
Danas posljepodne je meteorološka stanica premještena na trajnu lokaciju. Posljednji korak su napravili Ivan Grbin i Tonči Baždarić uz pomoć Emila Denoble i Vinka Bonguarda koji su napraivli konzolu - nosač za stanicu.

17. srpnja - Sve bliže cilju
Danas su dečki (Dragan Rakočević, Frano Jeričević, Mihovil Sansović i Davor Višnjić) postavili telefonski kabel do lokacije na kojoj će biti montirana stanica. Instaliran je software i eksperimentalno podešen sustav za rad na internetu.

7. srpnja - Konačno, weather station na mom stolu
Konačno, šest mjeseci od nastanka ideje, oprema za meteorlošku stanicu je stigla u Korčulu. Posljednji transportni korak su učunili Vedran Šeparović i Tonči Baždarić, donjevši paket iz Splita do Korčule. Sljedećih dana nas očekuje proučavanje, postavljanje i testiranje, povezivanje s računalom te podešavnje za rad na internetu. Dobro je spomenuti da su do sada relaizaciju ovog projekta pomogli Turistička zajednica grada Korčule, šediterska kuća Trast iz Splita, Mediteranska plovidba iz Korčule te Futura iz Blata.  

17. lipnja - FUTURA Tours iz Blata se priključila projektu.  Za potrebe meteo stanice donirali su UPS.

26. svibnja - Turistička zajednica grada Korčule platila je meteorološku stanicu. Uz pomoć gosp. Mate Silić/Medplov te poduzeća Trast iz Splita, oprema bi uskoro trebala biti u Korčuli.

5. ožujka 2002. - Nabavljeno računalo za WS, MSI Barebone, Intel PIII/1000, 256 RAM, 20 Gb HDD. Ipak za stanicu sam iskoristio svoje staro računalo (P1/133) umjesto ovog novog, kojemu sam namjenio ostale dnevne poslove.

20. siječnja - Dogovena nabavka opreme. Turistička zajednica će nabaviti vremensku stanicu, Mediteranska plovidba će platiti troškove uvoza i trasnporta, Korcula.NET će osigurati računalo.

12. siječnja - Napravljena ova stranica na kojoj će biti zabilježeno sve vezano uz projekt do njegove realizacije.   Na lokaciji meteo stanice bi mogla biti instalirana i WEB kamera. Dodatni trošak minimalan.

11. siječnja - Turistička zajednica grada Korčule zainteresirana. Odličan početak.

11. siječnja - Poslana informacija o projektu poduzećima i ustanovama na području grada Korčule koje bi potencijalno mogle sponzorirati projekt. Čekam odziv ...

10. siječnja - Super, najbliži dobavljač za opremu nalazi se u Portorožu/Slovenija. To je čak i blizu. Vrijednost opreme u SLO, zajedno sa njihovim DDV,  iznosi nešto manje od 1000 EUR. Idemo dalje ...

9. siječnja - To je to!   Integralna meteo stanica, mjeri sve živo od temperature, brzine i smjera vjetra, barometarskog tlaka, vlažnosti zrara, UV indeks, .. žično ili bežično se spaja s računalom, software za arhiviranje podataka te automatsko ažuriranje na internetu .... proizvođač iz Amerike (Hm!) .. šaljem im e-mail

4. - 8. siječnja - Potraga za rješenjima, konzultacije s Tončom Gatijem koji taj posao radi za DHMZO.

2. siječnja 2002.  - Ideja. Hladna bura nas je natjerala na razgovor o mjerenju vremenskih parametara u gradu Korčuli.   Stariji se često prisjećaju hladnih i ledenih dana, pamte neobične refule vjetra, snježne godine .. itd. Moraš im vjerovati jer zapisa o tome nema. Andrej je spomenuo kako bi bilo dobro na svom računalu imati informaciju o vanjskoj temperaturi .. Bilo bi dobro imati taj podatak i na internetu .. i tako se malo po malo rodila ideja.

Back