Korcula.NET meteorološka stanica

Lokacija: Grad Korčula, mala kneževa kula
Web: www.korcula.net/weather/

Oprema
Meteo sustav čine vanjski senzori (temperatura, vlaga, brzina i smjer vjetra, količina padalina), prijemna konzola – računalo, koje bilježi dvadesetak različitih informacija o vremenu svakih 10 minuta te ih pohranjuje u internu memoriju te PC računalo s posebnim programom koji arhivira i obrađuje podatke.

S manjim prekidima oprema je kontinuirano radila na maloj kneževoj kuli u gradu Korčuli, do 2. studeni 2005. kada je zbog utjecaja morske soli, elektronika u vanjskoj jedinici prestala funkcionirati. Nakon popravka kompletna oprema je premještenja na novu lokaciju (Žrnovo) gdje je od početka veljače 2006. ponovno u funkciji, istina bez stalne veze na internet, radi čega podaci nisu raspoloživi u realnom vremenu.

Do 26. travnja 2006. (kad aje nastao ovaj dokument), od početka praćenja broja internet posjeta prošlo je 1326 dana, stranica je posjećena 203704 puta (unique visitors), prosječno 153 posjetitelja dnevno, najviše 11. lipnja 2005. (606 posjeta). Najčešći posjetitelji su Slovenci. Posljednjih dana broj posjeta je između 250 i 300 dnevno. Podaci o vremenu, su uvezani u europski AWEKAS Weather map network, američki Weather Underground i APRS sustav.

 

  Podaci o vremenu
Od 1. kolovoza 2002. do kraja listopada 2005. podaci o vremenu su predstavljeni u sljedećim tabelama. Graf i tabela prikazuju prosječne mjesečne temperature za spomenuti period. Max je prosječna najviša, Min je prosječna najniža, Mean je srednja  temperatura u tijeku mjeseca. Najhladniji mjesec u spomenutom periodu je veljača, najtopliji srpanj. Graf plava boja: Min, crna: Mean - srednja, crvena: Max
Srednja temperatura/C po mjesecima od početka mjerenja do kraja 2005.
Prosječna minimalna - plava
srednja - crna
prosječna maksimalna - crvena 
   
Srednje temperature/C po mjesecima od početka mjerenja do kraja 2005. godine
   
Padaline (kiša) u litrama po m2 od početka mjerenja do kraja 2005. 
   
  Godišnje tabele za 2004. i 2005. godinu prikazuju podatke o temperaturi po mjesecima. Prva kolona (Av_Max) je prosječna najviša, druga (Av_Min) prosječna najniža, treća (Mean) prosječna dnenva temperatura u mjesecu. U četvrtoj koloni (Hi) je najviša zabilježđena temperatura u mjesecu i datum (Date), šesta kolona (Low) je najniža zabilježena temperatura i datum (Date).
Temperatura zraka po mjesecima u 2004. godini
   
Temperatura zraka po mjesecima u 2005. godini

 

   
  Za dublju analizu i ozbiljnije zaključke vremenski period, za koji su podaci raspoloživi, je prekratak. Možda je zanimiljivo dodati, kako je najučestaliji vjetar puhao iz smjera jugoistoka prosječnom brzinom od 6.4 km/h. Najjači udar koji je zabilježila stanica je bio 21. kolovoza 2004. godine, i iznosio je 103 km/sat, 11 prema Beaufort-ovoj ljestvici.

Sustavnim mjerenjem podataka o vremenu u Korčuli, te njihovom dostupnošću svima na internetu, otvara se prostor meteorolozima – amaterima, za ozbiljniju analizu klimatskih trendova u gradu. Na taj način će barem priče poput: - «A ja se spominjen prin deset godišć je bilo +40 u hladu», ili «dažilo je sedam dana bez pristanka», itd. biti prošlost.

Radovi profesionalaca, koliko je meni znano, za ovaj prostor ne postoje, kao što ne postoje niti informacije o vremenu u gradu Korčuli u bitnim nacionalnim vremenskim izvještajima, iako se podaci o vremenu u gradu evidentiraju u Državnom hidrometeorološkom zavodu dulji niz godina. Ipak, njavažnije je što je nama i s klimatskog aspekta, ovaj otok Bogom dan, dok ga možda svojom globalnom nebrigom, ne uprskamo.

Korčula 26. travnja 2006.
Ivan Grbin